Bild: Gorm Kallestad/TT/arkiv

Gravida kvinnor i fokus – ny undersökning

Snart är en undersökning i gång som ska kartlägga gravida kvinnors erfarenheter. I två års tid ska nyblivna mammor i Halland delta i undersökningen.

ANNONS
|

Under november månad hoppas Region Halland börja skicka ut en enkät till kvinnor som är eller har varit gravida det senaste året. Undersökningen ska pågå i drygt två år och man hoppas nå ut till nästan 8 000 kvinnor. Frågorna handlar bland annat om hur kvinnorna själva upplever sin hälsa under graviditeten och vilket bemötande man får av personalen. Enkäten skulle egentligen ha skickats ut redan 1 oktober, men är på grund av tekniska fel på nationell nivå försenad.

– Arbete pågår intensivt för att lösa detta och beräkningen är att snart vara i gång med enkäten, säger Elisabeth Funkqvist, kommunikationsstrateg för hälso- och sjukvård på Region Halland

ANNONS

Undersökningen är en produkt av ett samarbete mellan regeringen och organisationen Sveriges Kommuner och Regioner där man satsar på en förbättrad förlossningsvård. Tidigare studier har haft positiv effekt, men det finns utmaningar kvar.

– Kvarstående utmaningar är bland annat frågor som rör äldre kvinnors hälsa och vanliga sjukdomar som drabbar kvinnor så som endometrios, säger Funkqvist.

Endometrios är en typ av inflammation som drabbar kvinnor. Det finns fortfarande frågetecken kring vad sjukdomen beror på.

Utöver enkäten görs satsningar i Halland på gravida kvinnors psykiska hälsa både före och efter graviditet.

ANNONS