Region Halland avvaktar till fredag för att ge information om hur EMA:s besked påverkar vaccinationen.
Region Halland avvaktar till fredag för att ge information om hur EMA:s besked påverkar vaccinationen. Bild: Andreas Olsson

Hallänningarna får vänta på besked om Astras vaccin

Europeiska läkemedelsmyndigheten har godkänt Astra Zenecas vaccin. Vilket öppnar för att vaccinet åter kan börja användas efter Folkhälsomyndigheten tidigare stopp. Det är dock för tidigt att säga hur beskedet påverkar vaccinationerna i Halland och övriga Sverige.

ANNONS
LocationHalland|
|

Det var i tisdags som Folkhälsomyndigheten beslutade att tillfälligt stoppa vaccinationer med Astra Zenecas vaccin, efter rapporter om misstänka biverkningar som blodpropp och blödning. Biverkningarna har nu utretts av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) som kommit fram till att Astra Zenecas vaccin är säkert att använda.

– Vår expertkommitté har kommit fram till en vetenskaplig slutsats. Det här är ett säkert vaccin. Kommittén har också kommit fram till att vaccinet inte kan kopplas ihop med en ökad risk för blodproppar, sa Emer Cooke vd för EMA vid en presskonferens under torsdagseftermiddagen.

Det svenska stoppet för Astra Zenecas vaccin dröjer dock kvar till någon gång i nästa vecka.

ANNONS

– Det är helt klart en oroväckande signal vi ser. Vi behöver utreda och se om man kan urskilja någon grupp som man bör undvika att erbjuda vaccinet till. Vi hoppas få en klar bild till nästa vecka. Vi kan definitivt inte ta något beslut i kväll, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Läkemedelsverkets pressträff på torsdagskvällen.

Region Halland behöver mer tid

Vad beslutet innebär för vaccinationerna i Region Halland och i övriga regioner i landet är i nuläget oklart. Region Halland säger att de behöver samlas kring vad beskedet innebär innan de uttalar sig om hur det påverkar vaccinationerna i länet.

– Det stämmer att jag inte kan svara ännu, säger Region Hallands kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier efter att beskedet om godkännandet från EMA blev känt.

Istället utlovar Region Halland svar om framtiden för Astra Zenecas vaccin i Halland under fredagen.

Region Halland meddelade tidigare i veckan att cirka 530 personer med inbokade vaccinationstider skulle få tiderna ombokade. Totalt har cirka 7 000 personer i Halland fått första och/eller andra dosen av Astra Zenecas vaccin.

ANNONS