Halmstad sticker ut på fiberkartan

Halmstad är en av få kommuner i landet, och den enda i Halland, som når regeringens mål om att erbjuda 95 procent av hushållen fiber senast 2020. För hela Halland landar siffran på knappt 85 procent, vilket ändå är fjärde bäst i Sverige. Sämst tillgång till fiber är det på landsbygden i Laholm och Hylte.

ANNONS
|

Det är den årliga bredbandskartläggningen, som genomförs av Post- och telestyrelsen, som ger en uppdaterad bild av fiberläget i landet och i Halland.

När mätningen genomfördes, i oktober förra året, hade 82,6 procent av svenskarna tillgång till fiber och en hastighet på minst 100 Mbit/sekund. Halland placerade sig över rikssnittet med 84,8 procent anslutna hushåll, men det fortsätter att vara stora skillnader mellan olika kommuner och mellan tätort och landsbygd (se faktaruta).

Halmstad sticker ut

Halmstad har länge spelat i en egen fiberdivision och fortsatte med det även 2020. Här har nu 95,3 procent av hushållen tillgång till fiber, vilket är nästan tio procentenheter mer än i Varberg, som placerar sig på en andraplats i länet. Och nationellt är det bara Stockholm och Sundbyberg som nått längre i utbyggnaden.

ANNONS

I både Halmstad och Varberg är det kommunalt ägda stadsnät som stått för den stora fiberutbyggnaden, medan övriga kommuner lämnat över ansvaret till "marknaden". Därutöver har Region Halland tagit på sig att säkerställa att även glesbygdsområden erbjuds fiber, dels genom ett avtal med fiberbolaget IP Only, dels genom att investera i ett kompletterande stamnät.

Läs även: Regionen förlänger samarbetet med IP Only

– Man kan tycka att fibertillgång borde ses som infrastruktur, likt vägar och järnvägar, men det togs tidigt ett nationellt beslut om att gå den kommersiella vägen. Det är som det är, men innebär att vi nu har över 80 olika nätägare i Halland. Här gäller det nu att vi kan överbrygga och samordna så att viktiga samhällstjänster når ut till alla. Inte minst under pandemin har det blivit tydligt hur viktigt det är att alla hushåll har bra uppkoppling, säger Helene Andersson (C), ordförande i Region Hallands tillväxtutskott.

Hylte och Laholm långsammast

Långsammast går fiberutbyggnaden i Hylte kommun, där 70,1 procent av hushållen hade tillgång till fiber 2020, och allra långsammast på landsbygden i Hylte och Laholm, där bara lite drygt vartannat hushåll kunnat ansluta sig. Halland placerar sig ändå på en andraplats i riket när det gäller fibertillgång i glesbygd. I hela landet har endast 54,8 procent av hushåll i glesbygd tillgång till fiber.

ANNONS

– Halland ligger bra till nationellt sett, men vi vill så klart att det ska gå ännu snabbare. Arbetet med Region Hallands eget nät pågår och kommer att öka tillgången till fiber i de områden som finns kvar. Men det är inget quick fix, konstaterar Helene Andersson.

Fakta: Fiberläget i Halland

Tillgång till bredband/fiber med minst 100 Mbit/s i oktober 2020:

Halland: 84,8 procent av hushållen (tätort: 89,4 procent, glesbygd: 69,4 procent)

Halmstad: 95,3 procent av hushållen (tätort: 98,1 procent, glesbygd: 66,6 procent)

Hylte: 70,7 procent av hushållen (tätort: 75,9 procent, glesbygd: 56,8 procent)

Laholm: 79,0 procent av hushållen (tätort: 85,6 procent, glesbygd: 56,1 procent)

Falkenberg: 80,1 procent av hushållen (tätort: 80,8 procent, glesbygd: 81,1 procent)

Varberg: 86,0 procent av hushållen (tätort: 87,1 procent, glesbygd: 79,0 procent)

Kungsbacka: 75,7 procent av hushållen (tätort: 86,1 procent, glesbygd: 63,7 procent)

Källa: Post- och telestyrelsens bredbandskartläggning

Här kan du läsa mer om Post- och Telestyrelsens senaste kartläggning

ANNONS