Janne Andersson belönades med ett Årets hallänning-diplom och en glasskulptur av konstnären Dagmar Glenne. Under ett år kommer även hans porträtt att pryda flygplatsen i Halland. ”Vilken tur att jag inte flyger. Det där blir ju pinsamt”, konstaterade pristagaren.
Janne Andersson belönades med ett Årets hallänning-diplom och en glasskulptur av konstnären Dagmar Glenne. Under ett år kommer även hans porträtt att pryda flygplatsen i Halland. ”Vilken tur att jag inte flyger. Det där blir ju pinsamt”, konstaterade pristagaren. Bild: Jari Välitalo

Janne Andersson blev Årets hallänning – hyllades av 400 i publiken på Halmstad arena

Till tonerna av introt från den första Rockyfilmen gjorde han så äntligen entré genom bakdörrarna på Halmstad arena. När det stod klart att Årets hallänning heter Janne Andersson bjöd de drygt 400 i publiken på stående ovationer och ett rejält jubel.

ANNONS
LocationHalmstad, Halland|
|

Marknadsföreningen i Halland gjorde verkligen sitt bästa för att dramatisera avslöjandet av vem som utsetts till den allra första ”Årets hallänning”. Men Janne Andersson är inte precis "Rocky-typen":

– Usch, det är lika pinsamt varje gång jag får ett pris. Fotboll är ju ett lagspel och det vi åstadkommit har vi gjort tillsammans. Men självklart är jag jätteglad över utnämningen och stolt över att vara hallänning, deklarerade han från scenen medan Marknadsföreningens vd Canita Dagård hängde en medalj runt hans hals.

Årets hallänning nytt pris

Prisutdelningen skedde på föreningens frukostmöte på torsdagen, som dagen till ära förvandlats till en Frukostgala. Priset Årets hallänning har instiftats av just Marknadsföreningen i Halland, i samarbete med Hallandsposten och Hallands Nyheter, och delades i år ut för första gången.

ANNONS

– Vi har varit lite efter i Halland. I Skåne och Småland har utmärkelsen funnit sedan 1960-talet, konstaterar Canita Dagård.

Många ville passa på att fångas på bild tillsammans med Årets hallänning på Frukostgalan på Halmstad arena. Till höger syns Canita Dagård, vd för Marknadsföreningen i Halland och initiativtagare till Årets hallänning-priset.
Många ville passa på att fångas på bild tillsammans med Årets hallänning på Frukostgalan på Halmstad arena. Till höger syns Canita Dagård, vd för Marknadsföreningen i Halland och initiativtagare till Årets hallänning-priset. Bild: Jari Välitalo

Allmänheten har kunnat nominera kandidater och bland de 40-tal förslagen valdes sex finalister ut; artisten Per Gessle, Gekås vd Boris Lennerhov, artisten Linnea Henriksson, matkreatören Lisa Lemke, teaterproducenten Kålle Gunnarsson och förbundskapten Janne Andersson.

– Det har varit tight, med sex starka kandidater, men till slut fick vi en vinnare, säger Canita Dagård.

God PR för Halland

Kriterierna för att kunna utses till Årets hallänning är att man ska ha gjort god PR för Halland och ha en bred folklig förankring. Priset består, förutom äran, av en glasskulptur av Hallandskonstnären Dagmar Glenne. Ett porträtt av segraren kommer också att pryda flygplatsen i Halmstad.

– Det där blir ju pinsamt. Vilken tur att jag inte flyger. Jag är lite flygrädd och undviker små flygplan”, förklarade Janne Andersson.

ANNONS