Johanna Wiechel-Steier på Region Halland om året med corona

Under ett år har hon dagligen uppdaterat medier med den senaste coronastatistiken och informerat hallänningarna om restriktioner och vaccination. Nu berättar regionens kommunikationsdirektör om pressen, självkritiken och den ändrade kommunikationsstrategin.

ANNONS
LocationHalland|
|

Den 9 mars 2020 bekräftades det första fallet av coronaviruset i länet. Efter den dagen fick Region Hallands kommunikationsavdelning ett helt nytt fokus och hamnade under ett arbetstryck de aldrig tidigare upplevt. Längst fram i ledet står Johanna Wiechel-Steier, regionens kommunikationsdirektör.

– Intensivt. Otroligt intensivt. Det är det bästa ordet för att beskriva det här året, säger hon.

Blivit van att hamna i fokus

43-åriga Johanna Wiechel-Steier har tidigare arbetat som kommunikationschef på Angereds närsjukhus och Skaraborgs sjukhus. Sedan 2016 är hon Region Hallands kommunikationsdirektör. HP träffar henne utanför hennes villa i Åsa där hon bor med sin man, deras fyra barn och två katter. Som kommunikationsdirektör har hon fått vänja sig vid att hamna i fokus när medier från alla möjliga håll ringer.

ANNONS

Vi har aldrig agerat i en krissituation som hållit i sig under så här lång tid.

– Vi har mycket kontakt med media i vanliga fall men aldrig på den här nivån. Det är ett helt annat tryck och en helt annan snabbhet. Jag tror att det har varit nyttigt att vi blivit uppmärksammade på vår roll i det externa perspektivet.

LÄS MER:Ett år med corona i Halland – detta har HP rapporterat om

Pandemin har resulterat i att regionen förändrat sin kommunikationsstrategi. Nu prioriteras en löpande uppdatering av den stora mängd information som ska ut till pressen och invånarna i Halland, berättar Johanna Wiechel-Steier.

– Vi har aldrig agerat i en krissituation som hållit i sig under så här lång tid tidigare och vi har anpassat vårt arbetssätt till rådande läge. Det har blivit viktigare att komma ut med information snabbt och sedan justera det i takt med att läget förändras. Tidigare har vi samlat ihop information under en längre tid för att sedan släppa ett pressmeddelande. Vi har också försökt vara väldigt transparenta och tillgängliga både för frågor inom organisationen, för samverkande aktörer i Halland och för invånare och media.

Hur har du hanterat stressen och pressen?

– Jag tror man har mycket högre kapacitet än vad man själv tror om man är motiverad och jag klarar mig med kortare återhämtning. Men det är klart, ett högt tempo går inte att hålla hur länge som helst. Det blir väldigt intensivt trots hårdprioritering bland arbetsuppgifterna. Ibland har det känts som att jag suttit och hållit andan hela dagen.

ANNONS

LÄS MER:Ett år med covid-19 – se tillbaka på ett sjukt år

Kommunikationsinsatserna och hela logistiken kring vaccinationen beskriver Johanna Wiechel-Steier som den senaste perioden som varit särskilt pressande.

– Det är enorma mängder information som ska ut. Då gäller det att behålla lugnet och fokusera på dem som informationen riktar sig till, säger hon.

Kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier berättar om året med coronapandemin.
Kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier berättar om året med coronapandemin. Bild: Annika Karlbom

Ibland har det känts som att jag suttit och hållit andan hela dagen.

På frågan om hur hon anser att Region Halland har hanterat pandemin menar hon att det med all säkerhet har funnits saker som kunde ha skötts annorlunda, men att ”det är svårt att ha en tydlig bild av det nu eftersom vi fortfarande är mitt i krisen”.

– Men överlag tycker jag vi har gjort det bra. Vi har en väldigt god relation med kommunerna och jag är imponerad av hur en så stor organisation som regionen kan ställa om på kort tid. Jag tror det har stärkt oss.

Felskickade brev och stoppad tidsbokning på nätet

När det handlar om hennes område - kommunikation - så drar hon själv upp händelsen med de brev som skickades ut till 70-plussare med information om att det var dags att boka tid för vaccination. Information som senare visade sig bli fel.

– Ja, det där brevet gick ut för tidigt och det blev dubbla budskap från vår sida. Vi hade fått för få vaccinleveranser vilket gjorde att det inte fanns tillräckligt med tider för att vaccinera i den takt vi ville. Vi överskattade också invånarnas förmåga att boka enligt instruktion.

ANNONS

Jag förstår den frustration som många känner för vi vill alla komma ur den här pandemin

Hon syftar på när Region Halland fick stänga tidsbokningen för vaccination på 1177.se eftersom det inte gick att säkerställa prioriteringsordningen för de som bokade tider.

Finns det någon självkritik gällande de här händelserna?

– Självkritik ingår alltid om man vill bli bättre. Vi måste hela tiden göra ställningstagande och angående tidsbokningarna hade vi olika alternativ där vi valde tillgänglighet till systemet och flera informationsvägar. Men jag tror det hade uppstått problem hur vi än gjort. Jag förstår den frustration som många känner för vi vill alla komma ur den här pandemin.

I dag jobbar runt tio personer inom kommunikationsavdelningen med frågor som är kopplade till pandemin.

– Vår webbtrafik har ökat stort och många vänder sig till oss med sina frågor. När man arbetar med kommunikation är det viktigt att fundera över de olika perspektiv människor kan ha. Vi måste vara sakliga och faktabaserade och möta de olika behov som finns.

Hur har pandemin påverkat dig?

– Både mycket och lite. När man har fyra små barn så är man mycket hemma på fritiden oavsett. Det tråkiga är att vi knappt har kunnat träffa mina föräldrar eftersom de är i riskgrupp. Men i sak är den här situationen omvälvande och skapar funderingar på hur ett samhälle kan förändras och också förbättras. Jobbmässigt är det väldigt motiverande, jag känner att vi har ett betydelsefullt arbete och en viktig roll i hanteringen av pandemin.

ANNONS

Fakta: Det här visste du inte om Johanna Wiechel-Steier

2001 deltog hon i dokusåpan ”Farmen” och kom på andra plats. ”Jag tyckte att konceptet lät spännande eftersom jag inte hade levt på landet på det sättet tidigare. Jag lärde mig massor, allt från att nacka en höna och mjölka kor till att inse att jag faktiskt skulle fixa ett mycket enklare liv. Det stärkte min självkänsla. Jag har fortfarande kontakt med deltagarna och vi ska träffas och fira 20-årsjubileum i sommar”.

ANNONS