Kartan som visar vägen bakåt i tiden

Nu kan barn och unga lära sig mer om den halländska historien, detta med hjälp av Expedition kulturarv och en digital kulturmiljökarta.

ANNONS
|

Kultur i Halland har tillsammans med länsstyrelsen i Halland utvecklat en digital kulturmiljökarta. Tanken är att elever på grundskolorna i Halland enklare ska kunna få tillgång till kulturarven i länet.

Johanna Petersson är kulturarvsutvecklare på Kultur i Halland, och ansvarig för Expedition kulturarv. Hennes förhoppningar med projektet är att pedagoger och lärare med hjälp av kartan ska kunna ta med sig eleverna på utflykter för att upptäcka den lokala historien.

– Jag tycker att det är jätteroligt att vi nu lanserat detta så att alla skolor kan ta del av det, säger hon.

Kartan visar allt från fornlämningar och historiska byggnader till arkeologiska fynd och sägner som går att finna inom en radie om fyra kilometer från alla Hallands grundskolor.

ANNONS

– Man kan bland annat hitta bromsåldershögar och milstenar, säger Johanna Petersson.

Hon tror att den digitala kulturmiljökartan kan vara ett bra och intresseväckande komplement till de läromedel som annars används i skolan.

– Jag tror att det är positivt att eleverna får möjligheten att ta sig ut och se delar av det här lokala. Och på så sätt uppleva historien i annat än genom böcker och tv, säger hon.

På en del håll har pedagoger redan tagit hjälp av kartan i sin undervisning.

– En del hör av sig och säger att de tycker det varit kul. Jag har också fått höra att en del barn har hittat kulturarv precis intill kojor som de byggt och brukar leka vid. Det tycker de är häftigt, säger Johanna Petersson.

Expedition kulturarv är i första hand tänkt som komplement till ordinarie läromedel och riktar sig till låg- och mellanstadiet. Men det går lika bra att ta del av kartan som inspiration till utflykter och utforskande av närmiljön på fritiden.

ANNONS