Sten Hagberg, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Halland. Bilden är ett montage.
Sten Hagberg, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Halland. Bilden är ett montage.

Lärarfack protesterar: ”Varför är vår verksamhet undantagen från allmänna regler?”

Smittspridningsläget och belastningen på sjukvården är två argument som tas upp när ett av lärarfacken protesterar mot att återgå till klassrumsundervisning.
– Varför är vår verksamhet undantagen alla regler och restriktioner? säger Sten Hagberg.

ANNONS
|

Han är distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Halland och reagerar på vad Hallands skolchefer och regionens smittskyddsläkare kom överens om och presenterade under tisdagen - en plan för att i nästa vecka börja ta steg mot en återgång till undervisning i skolans lokaler.

– Vecka 50 stod grundskolan för 45 procent av alla coronautbrott i allmänna miljöer. Skolan var den vanligaste platsen för coronautbrott i slutet av 2020, säger Sten Hagberg.

LÄS MER:Beslut: Växelvis distansundervisning för Halmstads elever

LÄS MER:Distansstudier för högstadieelever förlängs

LÄS MER:Nytt upplägg på undervisning införs för Örnaskolans elever

Fackdistriktet tycker med tanke på siffrorna att man bör vänta med en återgång till fysisk undervisning till dess att smittspridningen tydligt minskat och till dess att belastningen på sjukvården har lättat.

ANNONS

– Vi tror att det finns en risk att om vi nu återgår till klassrumsundervisning så förstör det vad vi har uppnått genom att ha distansundervisning de senaste två veckorna. Att återgå till skolans lokaler kan sätta snurr på smittspridningen igen, säger Sten Hagberg, och fortsätter:

– Det känns inte logiskt att göra så.

Han säger att det dessutom spär på en växande oro hos lärarna, som inte förstår varför deras verksamhet inte inkluderas i allmänna regler och restriktioner. Hemarbete uppmuntras i de flesta andra branscher.

– Det går inte att hålla distans vid fysisk undervisning. Det går inte att hålla något tvåmetersavstånd till eleverna.

LÄS MER:Högstadielärarna efter första distansstudieveckan: ”Kan bli svårt i längden”

Exakt hur återgången till klassrummen ska ske är upp till varje kommun och rektor att själva bestämma. Lärarna kommer att informeras om vad som gäller för just deras skolor i dagarna.

– Men vi hoppas att arbetsgivarna ska lyssna på oss och säga ”okej, vi hör vad ni säger, vi fortsätter med fjärrundervisningen ytterligare en tid”.

Finns det några argument som talar för en återgång i nuläget? Påverkar det undervisningen för mycket att sköta det på distans?

– Fjärrundervisning kommer aldrig kunna mäta sig med fysisk undervisning - det är klart att det påverkar kvalitén. Men det fungerar bra och ställer man det mot smittspridningen känns det rimligt att vi fortsätter med distansundervisning.

ANNONS

Vid en återgång till klassrumsundervisning vill fackförbundet se att munskydd erbjuds till lärare och elever.

– Kanske även visir till lärarna. Det ska inte vara obligatoriskt, men det ska vara erbjudet, säger Sten Hagberg.

ANNONS