Martin Svensson har fått komma nära Samantha Fox – i höst släpps biografin om hennes liv

Efter resor till USA och England ser författaren Martin Svensson fram emot en sommar på landet. – Jag ska skriva klart Jockibois biografi och odla potatis, säger Varbergssonen som också tänker klämma in ett dopp i Tylösand.

ANNONS
|

Tillsammans med parhästen Leif Eriksson gav Martin Svensson i fjol ut The Mauler, MMA-utövaren Alexander Gustafssons självbiografi. Nyligen avslutade duon arbetet med sångerskan Samantha Fox biografi som släpps i bland annat Sverige i oktober.

Den senaste tiden har arbetet lett till en hel del resande till både England och USA.

– Det har blivit många möten vilket är en följd av både Alexanders och Samanthas böcker, säger Martin Svensson.

I sommar är planen att dra till lantstället några mil från Kalmar med familjen och njuta av skog och mark, plocka svamp, odla potatis och grönsaker och fiska.

– Jag är en riktig bonde egentligen. Nu råkar jag bo i Stockholm och är ofta i stora städer och tycker det är kul, men det känns mest som att jag besöker dem. När jag är på landet känner jag att jag är hemma.

ANNONS

Lantledigheten ska dock kombineras med en hel del jobb. Tredje delen i serien Sanningen om Dixie, en tolvårig pojke som kämpar för att bli youtuber och vloggare, ska bli klar, liksom ytterligare en biografi. Denna gång är det dokusåpakändisen och artisten Jockiboi, Joakim Lundell, som är i fokus.

– Jag älskar att skriva biografier och tror att det passar mig, men det fanns ingen plan kring detta. Johannes Brost bad mig skriva hans bok för några år sedan och eftersom jag hade flera böcker som jag jobbade med mot deadline ringde jag Leif som jag skrivit ihop med tidigare.

Sedan har det bara rullat på.

– Vi gillar båda bra berättelser och det är nog det som gjort att vi har fastnat lite i det här. När någon verkligen öppnar sig och man får vara någons verktyg, någons röst, och hjälpa en människa att formulera sin berättelse på ett så bra sätt som möjligt utan att värdera eller ifrågasätta, det är det finaste jobb man kan få göra, tycker jag.

Ditt lantställe ligger ju i Småland. Har du några smultronställen i Halland?

– Tylösand. För mig är den stranden Sveriges bästa. Det blir ett par nätter på Hotel Tylösand i sommar för jag måste få bada i havet. Ostkusten för mig är inte havet, även om jag gillar den kusten också.

ANNONS

Andra pärlor för Martin är Håsten i Varberg, ett område som han tycker har en härlig dynamik och ger energi.

– Och så gillar jag Getterön. Jag tycker verkligen om den karga naturen där – och det är något med dofterna och havet och blommorna.

Och slutligen, vad har du på gång till hösten?

– Jag och Leif kommer att göra två stora biografier till hösten, den ena med en svensk som är internationellt känd och den andra med en utländsk person. Mer än så kan jag inte säga just nu.

Martin Svensson

Ålder: 39 år.

Bor: Föddes i Kalmar men är uppvuxen i Varberg. Bor i dag i Stockholm.

Familj: Gift med Sevda som han har barnen Colin, 12 år, och Nova-Li, 8 år ihop med.

Karriär (i urval): Inledde sin karriär i offentligheten som sångare och fick en hit med Rymdraket från debut-cd:n Pojkdrömmar 1997. Deltog i Melodifestivalen 1999 med (Du är så) Yeah Yeah Wow Wow och 2002 med Du och jag (i hela världen). Gav ut sin debutroman, Hej! Mitt namn var Elton Persson år 2007 och därefter har det blivit en rad romaner, barn- och ungdomsböcker och biografier. Tillsammans med Leif Eriksson har han skrivit Dö inte nyfiken! (Johannes Brost) och The Mauler (Alexander Gustafsson) och är på gång med Samantha Fox biografi.

Martin tipsar om tre sommarböcker

1. Klocka utan visare av Carson McCullers:

”Den bästa bok som någonsin har skrivits, alla kategorier. Hon har ett otroligt vackert språk och kan få människor som har obehagliga åsikter eller som gör dumma saker att framstå som mänskliga och lätta att tycka om. Man känner inte alls vad hon själv tycker när hon skriver och det tycker jag kännetecknar en bra författare.”

2. Det finns råttor överallt utom på Antarktis av Sara Beischer

”Här vill jag faktiskt tipsa om min systers bok som jag tycker är otroligt bra. Jag läste den i manusstadiet och grät i vissa partier. På alla sätt är den jäkligt bra.”

3. Barnboksserien om Alva av Pernilla Gesén

”Det är en fin serie, och bra berättad. Alva känns väldigt spännande som karaktär och hon är trovärdig. Dessutom är mamman rolig också, jag tror att många kan känna igen sig. Jag har läst böckerna för bägge mina barn och de älskade dem.”

ANNONS