Michael Ahlberg: Mer gräv och granskningar i HP

Hallå läsare! Michael Ahlberg heter jag och är från och med i dag chefredaktör och ansvarig utgivare på Hallandsposten.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

De senaste åren har jag varit redaktionschef, så när jag fick frågan om att fortsätta jobba tillsammans med alla proffsiga journalister på HP var det inget svårt beslut – det är tvärtom otroligt hedrande att ha fått förtroendet att ta över rodret på en tidning som sedan 1850 (!) försett läsarna i södra Halland med nyheter.

Själv klev jag in på HP i slutet av 1980-talet och har sedan dess avverkat de flesta arbetsuppgifter som finns på en redaktion: redigerare, reporter, redaktör, redaktionschef och tf chefredaktör.

När jag började jobba satt reportrarna, ibland med en cigg i mungipan, och hamrade på sina skrivmaskiner (någon som minns Tipp-ex?). Svenska politiker hade lodenrock och diskuterade kärnkraftens vara eller icke vara, Berlinmuren hade just rämnat och relationerna med Sovjetunionen började tina. I dag ser det helt annorlunda ut, både på redaktionerna och i omvärlden. Mediehusen har deadline dygnet runt och det handlar inte längre bara om att skriva och fotografera, utan också om att sända live, spela in poddar och lägga ut filmer på Tiktok. Cigarettröken är (tack och lov) borta, men diskussionen om kärnkraft har fått ny glöd. Ryssland har attackerat Ukraina, vi är snart med i Nato – och det pratas öppet om att vi alla ska förbereda oss på att det kan bli krig i Sverige. Som om inte det vore nog översköljs vi med fake news och digitala påverkanskampanjer – plus att den nya AI-tekniken i fel händer kan användas till alltifrån att lura pengar av äldre människor till att fabricera foton och rörliga klipp.

ANNONS

Så ja, det finns mycket att förhålla sig till som journalist och chefredaktör. Men jag ska göra vad jag kan, eftersom pressfrihet och journalistik, även på lokal nivå, är viktiga byggstenar i alla demokratier – speciellt i tider av oro.

Hallandsposten har drygt 30 kompetenta journalister som jobbar stenhårt för att du som läsare ska få de senaste nyheterna om allt som händer i Halmstad, Laholm och Hylte. Men det är alla ni prenumeranter som gör det möjligt. Inga läsare, ingen tidning. Så enkelt är det.

Och när jag säger tidning, så menar jag lika mycket hallandsposten.se. Vårt samhälle blir mer och mer digitalt, och mediebranschen är inget undantag. Papperstidningen är såklart fortsatt viktig för oss och många läsare, men successivt blir det ett allt starkare fokus på vår sajt.

2023 slog HP rekord på rekord. Antalet fullbetalande digitala prenumeranter ökade med 37 procent, HP;s digitala räckvidd ökade med 57 procent och vi är störst i vårt spridningsområde även digitalt. En klar majoritet av prenumeranterna tar nu del av HP i mobilen. Detta är väldigt goda nyheter som gör att vi även i fortsättningen kan satsa på att utveckla innehållet. Och då vill jag åter lyfta fram att Hallandsposten för andra året i rad har nominerats till Tidningsutgivarnas branschpris för årets redaktion. Den 20 mars avslöjas det om vi når hela vägen, och vi är många som håller tummarna!

ANNONS

En publicering som pågår just nu, och som gör mig extra stolt, är granskningen om varför 33-åriga Jeanette dog i Turkiet efter en skönhetsoperation. Har du inte redan läst, så gör det – det är viktigt på riktigt.

HP ska rapportera om det som händer på din gata, förklara varför det hänt – och det vi berättar ska vara sant och relevant. Vi tänker fortsätta leverera snabba nyheter, gräv och granskningar. Vi ska lyfta på alla stenar och kolla i alla pappershögar för att hitta nyheterna som överraskar dig som läsare och, när det krävs, ställa makthavare till svars.

Men som sagt: utan er läsare är det inte möjligt. Fortsätt därför att tipsa redaktionen, på telefon 010-471 51 50 eller mejla oss på tipsahp@hallandsposten.se. Det går såklart också bra att kontakta mig med synpunkter eller funderingar.

Vi gör det här tillsammans, vi på Hallandsposten och alla ni därute – i Halmstad, Hylte och Laholm.

PS. Vem jag är? Jag är född och uppvuxen i Halmstad, med andra ord van vid regn, is och dimma, även om jag faktiskt föredrar motsatsen. Sol, sommar och havet är min melodi. Jag är gift med en journalist (även känd för en del läsare som Makens maka), vi har tre vuxna barn och bor på rätt sida Nissan – tycker i alla fall jag.

ANNONS

LÄS MER:Hallandsposten får ny chefredaktör

ANNONS