Mind räddar liv genom samtal

För den som har självmordstankar kan det vara livsavgörande att få prata med någon om sitt mörker. Samtidigt vill man kanske inte oroa familj och vänner. Sedan 2017 har föreningen Mind ett kontor i Halmstad, där ett 75-tal volontärer turas om att bemanna en självmordslinje.

ANNONS
|

Lotta Uvenkrans är verksamhetsledare på Mind i Halmstad och en av initiativtagarna till att det finns en lokalförening i Halland. Övriga kontor finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Tillsammans driver föreningarna tre stödlinjer‚ en för självmordsnära, en för äldre och en för föräldrar.

– Att hjälpa till att bemanna Självmordslinjen är vårt största uppdrag, men vi utbildar också företag och föreningar i medmänskliga samtal, berättar Lotta.

I arbetet med att ta fram en halländsk handlingsplan för att förebygga självmord har Mind varit en självklar del. Föreningen har nämligen stor erfarenhet av att det går att ”störa döden” och att ett verktyg är något så enkelt som samtal.

ANNONS

– Genom att prata om de mörka tankarna så kan man hjälpa en självmordsnära person att se ljusglimtar. Ofta vill personen inte dö, den orkar bara inte leva. Och den som har självmordstankar tror ofta att alla runt omkring skulle må mycket bättre om han eller hon försvann. I ett samtal kan man påverka den bilden, säger hon.

LÄS MER:Så ska självmorden minska i Halland

Svårt att fråga om självmordstankar

Problemet är att de flesta av oss tycker det är jättesvårt att ställa frågor som ”funderar du på att ta ditt liv?”, även om det är en person som vi känner väl.

– Många är rädda för att väcka den björn som sover, eller för att personen ska svara ”ja”. Men genom att fråga så visar man att man ser den andra och att man är beredd att lyssna. Kanske kan man erbjuda sig att följa med om personen är beredd att söka hjälp. Det finns så mycket kärlek i att våga fråga, säger Lotta Uvenkrans.

Själv har hon jobbat många år inom psykiatrin och menar att även vården ofta missar att ställa de viktigaste frågorna.

– Många som tar sitt liv har varit i kontakt med vården strax innan, men kanske sökt för magont eller något annat diffust. Att någon då vågar fråga hur man mår, utöver magontet, kan vara helt avgörande, säger Lotta.

ANNONS

Är en lyssnande medmänniska

Minds självmordslinje kan nås både via telefon (90 101)och via chatt (mind.se) och såväl den som söker stöd som volontärerna är anonyma. Lotta Uvenkrans betonar att man som volontär inte tar på sig rollen som terapeut eller coach. Uppdraget handlar helt enkelt om att vara en lyssnande medmänniska.

– Det är förstås bra om man har lite erfarenhet av livet och vi har en nedre åldersgräns på 23 år, men alla får en gedigen utbildning i medmänskliga samtal och det finns alltid personal och mentorer tillgängliga som kan ge handledning och stöd.

En av volontärerna är Birgitta Bengtsson, som även tagit på sig att vara mentor åt nya volontärer.

– Som de flesta så drog jag mig först för att prata i telefon och tyckte det kändes lättare att chatta, men när jag väl provat det så fastnade jag för att ta telefonen. De som ringer är i alla åldrar – barn, unga och vuxna. Många säger att de inte har någon att prata med, men jag brukar uppmuntra dem att våga dela sina tankar, berättar hon.

Ger även stöd till anhöriga

Birgitta påminner om att linjen även är till för anhöriga som känner oro för någon i sin närhet.

– Det är inte lätt att få veta att en vän eller familjemedlem inte vill leva och då kan det vara skönt att få prata av sig och få stöd. Det är viktigt att man inte lovar personen som mår dåligt att man inte kommer att berätta det för någon annan. Om det uppstår en akut situation så måste man kunna ringa efter hjälp, säger hon.

ANNONS

Sedan ett drygt år är Minds självmordslinje öppen dygnet runt. Det blev möjligt efter att musikern Tim ”Avicii” Berglings familj skänkt pengar som motsvarar kostnaden för att bemanna linjen nattetid under tre år. Avicii tog sitt liv i april 2018.

– Tyvärr hinner vi inte ta emot alla som söker stöd och vi behöver bli ännu fler volontärer. Den som är intresserad kan läsa mer på Mind.se. Där finns också ett formulär där man kan ansöka om att bli volontär, säger Lotta Uvenkrans.

Fakta: Så hjälper du den som har självmordstankar

• Om du misstänker att någon i din närhet mår dåligt, våga fråga hur personen mår. Ställ raka och tydliga frågor. Det enda sättet att ta reda på om någon tänker på självmord är att fråga om det. Att få prata om självmordstankar kan ofta kännas som en lättnad.

• Tillbringa tid tillsammans med personen och visa omsorg och omtanke, men gör inte någon överenskommelse om att personens självmordstankar ska vara en hemlighet. Visa ditt engagemang och din vilja att förstå – förmedla hopp och att hjälp finns att få.

• Om personen uttrycker tankar på att ta sitt liv är det viktigt att veta hur allvarliga tankarna är. Lämna aldrig en självmordsnära person ensam. Bedömer du att situationen är akut, ring 112 eller åk med till en akutmottagning.

• Ta hand om dig själv. Det är känslomässigt påfrestande att vara ett stöd till någon som är självmordsnära. Se till att inte vara ensam om detta, att du har någon att tala med.

Källa: Mind

ANNONS