Karin Sparring Björkstén är docent i äldrepsykiatri och tycker att Region Halland gör fel som lägger ner sina särskilda mottagningar för äldre. ”Ska du ta hand om äldre krävs en spetskompetens som inte finns inom allmänpsykiatrin”, säger hon.
Karin Sparring Björkstén är docent i äldrepsykiatri och tycker att Region Halland gör fel som lägger ner sina särskilda mottagningar för äldre. ”Ska du ta hand om äldre krävs en spetskompetens som inte finns inom allmänpsykiatrin”, säger hon. Bild: Jonas Ekströmer/TT och Ingvar Karlsson

Nedläggning av äldrepsykiatri får kritik: ”Ett slag i ansiktet”

Psykisk sjukdom och självmord är betydligt vanligare bland äldre än bland yngre och andelen äldre ökar snabbt. Att Region Halland då lägger ner sina äldrepsykiatrimottagningar är helt fel, menar Karin Sparring Björkstén, docent i äldrepsykiatri vid Karolinska Institutet.

ANNONS
|

– Då har man inte fattat något alls. Äldrepsykiatri är en ganska ny specialitet och fortfarande under uppbyggnad. Att Halland tar bort något som redan finns och fungerar är ett slag i ansiktet på de äldre, säger hon.

Som HP tidigare berättat har psykiatrinämnden beslutat att lägga ner de två äldrepsykiatrimottagningar som finns i Halmstad och Varberg och istället hänvisa patienterna till de vanliga vuxenpsykiatrimottagningarna i respektive kommun.

Förändringen beskrivs av verksamhetschefen Aslak Iversen som en förbättring, eftersom en del äldre får närmre till en mottagning. En annan orsak till beslutet är att äldrepsykiatrins lokaler ska användas till att bygga ut vården av opioidberoende.

ANNONS

LÄS MER:Mottagningar för äldre tas bort

Behöver inte ännu mer läkemedel

Karin Sparring Björkstén har i många år varit aktiv i Svensk förening för äldrepsykiatri, som drivit frågan om att äldrepsykiatri ska vara en egen specialitet. Hon är själv specialist i såväl allmän psykiatri som geriatrik och äldrepsykiatri och beskriver vad som skiljer skiljer äldres psykiska ohälsa från andra vuxnas:

– Äldre har i mycket större utsträckning även kroppsliga sjukdomar som påverkar hur de mår psykiskt. Många tar också flera olika läkemedel och då gäller det att veta hur de påverkar varandra. En del läkemedel kan till och med orsaka psykisk sjukdom, säger hon och fortsätter:

– Tyvärr erbjuds sällan psykoterapi till äldre, men de är ofta väldigt välmotiverade och tar man redan många mediciner kanske man inte ska ha en till. Ska du ta hand om äldre krävs helt enkelt en spetskompetens som inte finns inom allmänpsykiatrin.

Äldrepsykiatri blev en egen specialitet 2015 och Karin Sparring Björkstén har varit med och utformat utbildningen för blivande specialister.

– Idag finns ett tiotal specialister i äldrepsykiatri i Sverige, men vi ligger långt efter många andra länder. I England finns redan runt 700, säger hon.

Stora vinster för samhället

Karin Sparring Björkstén pekar också på de stora vinster som finns med en väl fungerande äldrepsykiatri:

– De flesta äldre fungerar väldigt väl upp till 80-årsåldern och är till stor nytta och glädje för samhället. Det är också lätt att att arbeta med äldre människor och man kommer långt med små insatser.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Förr fanns en bild av att det var oundvikligt att bli gaggig och deppig som gammal, men så är det inte. Med en professionell behandling kan man få många äldre att må mycket bättre och klara sig själva. Det är både en samhällsekonomisk vinst och en vinst för alla anhöriga. Att vara närstående till en person som är psykiskt sjuk är väldigt tung.

Tror inte blir stor skillnad

Verksamhetschefen Aslak Iversen, som ansvarar för de halländska äldrepsykiatrimottagningarna, tror inte det kommer att bli något större skillnad när äldre patienter hänvisas till vuxenpsykiatrimottagningarna i Halland.

– De som jobbat på äldrepsykiatrimottagningarna har inte haft någon särskild utbildning, utan har fått en volymerfarenhet genom att träffa många äldre. Och de som nu tar över på vuxenpsykiatrimottagningarna har god vana av att arbeta med äldre och kan konsultera den tidigare personalen, säger han.

ANNONS