Veronica Eriksson med döttrarna Siri (t.v) och Iris (t.h).
Veronica Eriksson med döttrarna Siri (t.v) och Iris (t.h). Bild: Angelica Edvardsson Edin

Nu tar vaccinationerna fart

Samma coronapandemi som bromsade upp TBE-vaccinationen är nu anledningen till långa vaccinationsköer, då många väljer att semestra hemma. Men infektionsläkare Rolf Gustafsson tror inte att antalet vaccinerade kommer upp i fjolårets siffra.

ANNONS
LocationFalkenberg|
|

Efter en trög vår med få TBE-vaccinationer har trenden vänt. I onsdags var kön lång till Apoteket AB:s vaccinationsmottagning i Gallerian i Falkenberg, familjen Eriksson fick lov att vända i dörren. De rör sig mycket i skogen och efter att äldsta dottern Siri nyligen fick en fästing bestämde de sig för att ta vaccinet.

– Vi har tänkt på att vaccinera oss förut, men det har inte blivit av, säger mamma Veronica Eriksson.

Enligt infektionsläkare Rolf Gustafsson är antalet personer som vaccinerat sig de senaste två veckorna lika många som förra året vid samma tid sett till hela landet.

ANNONS

– De som distribuerar vaccin uppger att antalet vaccindoser hittills minskat med 30 procent jämfört med förra året. Men nu ser vi en ökning igen.

Antal TBE- smittade år 2019 per kommun. Ovanför Ljudals kommun fanns inga smittade.
Antal TBE- smittade år 2019 per kommun. Ovanför Ljudals kommun fanns inga smittade. Bild: Folkhälsomyndigheten

Hemester ökar intresset för TBE vaccin

Han ser främst två anledningar till att färre vaccinerat sig.

– Sannolikt har många valt att skjuta på vaccineringen på grund av Covid -19. Man vill undvika platser med människor. Sedan har det inte rapporterats i massmedia om TBE som det brukar.

Att trenden nu vänt kan också förklaras med Coronapandemin.

– Många väljer att semestra i Sverige i år och då börjat tänka på att det kan vara klokt att fylla på vaccinet, säger Rolf Gustafsson.

Men han tror inte att ökningen som sker nu kommer kompensera vårens uteblivna vaccinationer, 2019 års siffra på en miljon doser blir svår att nå.

Få TBE smittade i Halland

Fästingar finns i alla Sveriges landsdelar. Men ett fästingbett är inte synonymt med smitta då viruset inte finns hos alla fästingar. Enligt folkhälsomyndighetens rapport från 2019 fick 353 personer TBE från en fästing i Sverige, flest rapporterades från Stockholm (191), Västra Götaland (64) och Uppsala (35). För Halland var siffran två personer.

I Jämtland, Norrbotten och Västernorrland var siffran noll. Dock har människor i Norrland smittats av borrelia från fästingar. Något man inte kan vaccinera sig mot.

ANNONS

Vaccinationen görs i flera steg. Efter den första sprutan har 7 av 10 utvecklat ett skydd. Efter andra sprutan, som tas en till tre månader senare, har kroppen ett fullgott skydd. Sedan fylls vaccinet på med ett till fem-års intervaller.

Vaccination rekommenderas inte till barn under ett år, gravida och äggproteinallergiker.
Vaccination rekommenderas inte till barn under ett år, gravida och äggproteinallergiker. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

TBE- fall 2019

Laholms kommun: 0

Halmstads kommun: 0

Hyltes kommun: 0

Falkenbergs kommun: 1

Varbergs kommun: 1

Kungsbacka kommun: 0

Marks kommun: 0

Göteborgs kommun: 2-5

Hos en tredjedel av de som blir smittade sprids viruset vidare till hjärnan där det orsakar en inflammation. Detta inträffar en vecka efter att man blivit frisk från de första symptomen.

ANNONS