Branchorganisationen Vårdföretagarna är kritisk till att Region Halland ännu betalt ut de privata vårdgivarnas del av statsbidragen, som bland annat ska täcka merkostnader för skyddsutrustning och vikarier under coronapandemin.
Branchorganisationen Vårdföretagarna är kritisk till att Region Halland ännu betalt ut de privata vårdgivarnas del av statsbidragen, som bland annat ska täcka merkostnader för skyddsutrustning och vikarier under coronapandemin. Bild: Johan Nilsson och Fredrik Sandberg/TT

Privata vårdgivare vill ha ut sin del av statsbidragen

Region Halland har hittills tagit emot drygt 140 miljoner kronor från staten, som kompensation för de extra kostnader som vården haft under pandemin. Att regionen väntar flera månader med att betala ut de privata vårdgivarnas andel väcker irritation.

ANNONS
|

– För en region, som har skattebetalarnas pengar i botten, så är det här kanske ingen stor sak, men hos en del privata vårdgivare börjar nu kassan sina. Vi förstår inte varför man väntar med att betala ut de pengar som de har rätt till, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert hos branschorganisationen Vårdföretagarna.

När det stod klart att coronapandemin skulle bli långvarig och kosta vården stora summor beslutade regeringen om ett statsbidrag på 5 miljarder kronor. Pengar från den potten har kunnat sökas vid två tillfällen, i augusti och i november, och är tänkt att täcka merkostnader för exempelvis skyddsutrusning, vikarier vid sjukfrånvaro och provtagning av vårdpersonal.

ANNONS

Privata får ligga ute med pengarna

Formellt är det bara kommuner och regioner som kan söka statsbidraget, men även privata vårdgivare som har avtal med kommuner och regioner omfattas av stödet. I Halmstad gäller det exempelvis de privata vårdcentralerna Amadeuskliniken, Citykliniken, Kattegattkliniken, Söndrumskliniken, Tudorkliniken och Viktoriakliniken.

– Det är tufft för oss privata vårdgivare i förhållande till de offentliga. Vi försöker hantera kostnaderna så gott vi kan, men har dessutom tappat rätt mycket intäkter, säger Elisabeth Hoffert, verksamhetschef på Amadeuskliniken i Söndrum.

Karin Liljeblad på Vårdföretagarna konstaterar att Region Halland skött sig så till vida att man tagit med de privata vårdgivarnas merkostnader i sina ansökningar. Det hon tycker är mindre bra är att de privata nu tvingas ligga ute med pengarna ända till februari.

– Samtidigt förväntas de ta ett stort ansvar för vaccinationen och rekrytera extra personal. Man borde verkligen värna mer om sina samarbetspartners, säger hon.

Läs även: Privat vårdanställda vill också ha coronabonus från regionen

Regionstyrelsens ordförande, Mikaela Waltersson (M), har inte hört talas om kritiken tidigare.

– Men vi har inte tagit något politiskt beslut om när utbetalningen till de privata ska ske, säger hon och hänvisar till regionens ekonomidirektör.

Regionen lovar betala skyndsamt

Inte heller Per Karlsson har hört några klagomål från privata vårdgivare, men bekräftar att utbetalningen är planerad till februari.

ANNONS

– Men det är mest av praktiska skäl. Vi har fått en första utbetalning från Socialstyrelsen i december och den andra kommer nu i februari och vi tyckte det var smidigt att de fick hela summan samtidigt.

Efter en snabb avstämning återkommer han:

– Vi kommer att betala ut de privata vårdgivarnas pengar skyndsamt, inom en till två veckor. De får då även de summor som de ansökte om i november, även om inte regionen fått in de pengarna ännu. Vi hoppas alla blir nöjda och glada på det sättet, säger han.

Region Halland har totalt ansökt om drygt 187 miljoner kronor i statsbidrag. De privata vårdgivarnas andel uppgår till cirka fem miljoner kronor.

ANNONS