Inget nytt bolag. Efter analysarbetet väljer Vattenfall att inte gå vidare med att slå samman Ringhals och Forsmark.
Inget nytt bolag. Efter analysarbetet väljer Vattenfall att inte gå vidare med att slå samman Ringhals och Forsmark.

Ringhals kvar som eget bolag

Ringhals behöver spara pengar. En lösning var en hopslagning med Forsmark. Det är inte längre aktuellt – anledningen är att det tar för lång tid.

ANNONS
|

Det kommer inte att bli en sammanslagning av bolagen Ringhals AB och Forsmarks Kraftgrupp AB i dagsläget. HN berättade för ett år sedan om ett analysarbete som inleddes. Bakgrunden var den ekonomiska situation som kärnkraften befann sig i.

– Vi har kraftigt fallande elpriser, en höjd effektskatt och ökande kostnader, säger Krister Svahn, presschef på Ringhals.

Ambitionen var att se om ett bolag – Ringfors – var rätt väg för ägaren Vattenfall att gå om de skulle kunna spara hundratals miljoner kronor.

Hade man beslutat att gå vidare med en sammanslagning skulle en ansökan ha skickats till Strålsäkerhetsmyndigheten till sommaren.

ANNONS

Krister Svahn berättar att analysarbetet i februari kom fram till att de inte ska slå ihop kärnkraftsbolagen. Det hade inneburit en process där det skulle ta flera år innan det var verkställt.

– Sedan analysarbetet började har det ekonomiska läget försämrats än mer och snabbare är vad man från börjat hade trott, säger Svahn. Bedömningen är att vi även utan ett gemensamt bolag kan realisera runt 75 procent av besparingspotentialen på totalt en miljard kronor, jämnt fördelat på driften och investeringar.

Hur viktig är tidsaspekten, att det tar så lång tid att slå ihop bolagen, i ert beslut?

– Att slå ihop dem är en lång och komplicerad process. Det går så fort nu, så då lägger vi det på is.

Hur kommer ni att spara in pengar på drift och investeringar?

–Sammanslagningen har omvandlats till ett program och runt tio samverkansområden har identifierats. Vi har med Ringforsrelaterade åtgärder redan minskat kostnader med 150 miljoner genom bland annat gemensamma staber och reducerat våra gemensamma investeringskostnader med ett antal hundra miljoner.

Sedan i oktober i fjol har de två bolagen gemensamma avdelningar när det kommer till affärsstöd, HR, och kommunikation. Ambitionen är att samarbeta än mer.

– Det blir ett effektiviserat arbete, där vi kommer att hjälpa varandra mer än tidigare.

ANNONS

På vilka områden?

– Vi har arbetat med ett gemensamt it-system, den årliga revisionen, och kravtolkningar. På de myndighetskrav som ställs kan bolagen tillsammans tolka vad som behöver göras och vi stärker vårt säkerhetsarbete genom ett ökat utbyte. Det finns kompetens och erfarenhet hos båda, men man har tidigare kanske kommit med olika problemlösningar. Förhoppningsvis kan vi nu ta det bästa från två världar.

Diskuteras personalnedskärningar i och med att det inte blir Ringfors?

– Beslutet att inte gå ihop som ett legalt bolag påverkar inte antalet anställda, säger Svahn.

I februari aviserade Eva Halldén att hon lämnar posten som vd för att fortsättningsvis arbeta med att skapa ett gemensamt bolag. Hennes roll påverkas inte av beslutet att inte gå vidare med denna plan.

– Hon är sponsor för Ringforsprogrammet. Hennes roll kvarstår och hon leder det med oförminskad kraft.

Eva-Lena Green är ordförande för Unionen på Ringhals. För deras medlemmar har en eventuell hopslagning inte varit en stor fråga. Men hon är nöjd med att Vattenfall inte har gått vidare med processen.

– Det är två företag som är långt från varandra geografiskt och två olika företagskulturer. Vi tror att det bästa är beslutet man tog.

ANNONS