Restaurangen Le Juices verksamhetsutvecklare Hanna Eneslätt har varit vegetarian sedan 1984, och tillsammans med kocken Max Larsen ordnar de med helt veganska julbord.
– Jag har aldrig ätit vegetariskt julbord innan, men jag är sjukt impad av att man kan få det att smaka jul utan kött. I slutändan handlar det bara om att krydda rätt, säger Max Larsen.
Hanna Eneslätt har varit vegetarian sedan 1984 och har sedan dess själv utforskat och experimenterat fram smaker.
– Då fanns inte samma kunskap som i dag. Jag gillar inte halvfabrikat heller utan försöker göra allt med ekologiska, lokala råvaror, säger hon.
Här tipsar de om några veganska tillbehör till julbordet.
Texten har tidigare publicerats i Varbergsposten
Saffranssmoothie
2 dl cashewnötter
4 dl vatten
1 passionsfrukt
3 dl fryst mango
1/2 msk agave
1/2 g saffran
1 nypa salt
saften från 1/4 lime
Gör så här: Mixa alla ingredienser i en blender, cirka 45 sekunder på högsta hastighet. Blir den grynig, mixa ytterligare 30 sekunder. Häll upp i glas och servera.
Julpraliner med dadlar
Deg:
5 dl mandel
3 dl dadlar
eventuellt 1 msk vatten
Fyllning:
350 g fikon
150 g russin
2 dl konjak eller portvin
275 g mandelmjöl
3 dl hackad mandel
Valfritt: 2-3 msk honung eller agave
Chokladöverdrag:
200 g 85 % choklad
50 g kakaosmör
Gör så här: Börja med degen. Mixa mandel, dadlar och eventuellt vatten. Klä en form på ca 20x30 centimeter med bakpapper. Tryck ut degen i ett jämt lager. Till fyllningen börjar du med att strimla fikon och blanda med russin och sprit. Låt stå i 1-2 dygn. Mixa mandelmjöl och hackad mandel. Vill du ha det sötare ha i honung eller agave. Bred fyllningen över degbotten, och ställ i frysen cirka en timme. Under tiden kan du göra chokladöverdraget. Smält chokladen och kakaosmöret i vattenbad. Ta ut formen ur frysen och skär praliner i önskad storlek. Lägg på en gaffel och doppa i chokladen. Lägg på ett galler med papper under så att det kan rinna av. Dekorera med mandel, nibs eller annat valfritt innan chokladen stelnat. Ställ i kylen och låt stelna. Skär loss från gallret och ät!
Auberginesill:
1 aubergine
salt
1 del ättika 12%
2 delar socker
3 delar vatten
1 lagerblad
pepparkorn vitpeppar och rosépeppar
saft och zest från 1 citron
1/2 rödlök
Dill
Gör så här: Skär auberginen i strimlor 2x5 centimeter. Koka i salt vatten cirka tre minuter. Gör en lag genom att koka ättika, vatten och socker. Lägg i kryddor. Låt lagen kallna och häll på auberginen. Låt dra i kylskåp över natten, gärna längre.