För sjätte veckan i rad sjunker antalet nya konstaterade fall i Halland. Förra veckan uppgick de till 761, vilket är en tredjedel av värstaläget kring årsskiftet. Antalet hallänningar som testar sig för covid-19 fortsätter dock att vara högt.
För sjätte veckan i rad sjunker antalet nya konstaterade fall i Halland. Förra veckan uppgick de till 761, vilket är en tredjedel av värstaläget kring årsskiftet. Antalet hallänningar som testar sig för covid-19 fortsätter dock att vara högt. Bild: Region Halland och Johan Nilsson/TT

Smittkurvan fortsätter peka åt rätt håll

Smittalen i Halland fortsätter att sjunka. Förra veckan konstaterades 761 nya covidfall, vilket är den lägsta siffran sedan oktober. Även andelen hallänningar som får ett positivt provsvar fortsätter minska och är nu nere i sju procent, vilket kan jämföras med 21,5 procent vid årsskiftet.

ANNONS
|

Måndagens uppdatering av smittläget från Region Halland visar att antalet nya fall sjunker för sjätte veckan i rad och vecka 18 var nere på en tredjedel av värstaläget kring årsskiftet. Då konstaterade 2 159 covidfall på samma vecka och mer än var femte provsvar var positivt.

Det är fortfarande många hallänningar som testar sig för covid-19 i Halland. Förra veckan genomfördes 11 566 provtagningar, men vara sju procent av dem fick ett positivt svar, vilket är den lägsta andelen sedan i oktober.
Det är fortfarande många hallänningar som testar sig för covid-19 i Halland. Förra veckan genomfördes 11 566 provtagningar, men vara sju procent av dem fick ett positivt svar, vilket är den lägsta andelen sedan i oktober. Bild: Region Halland

Antalet hallänningar som testar sig för covid-19 är dock fortfarande högt. Förra veckan genomfördes 11 566 tester, ett antal som bara överträffats fem gånger tidigare.

Kommunsiffrorna släpar efter, men utifrån de fall som rapporterats in till och med onsdagen i förra veckan, så verkar Halmstad stå för den största delen, 256 nya fall mellan 28 april och 5 maj. Som tvåa kommer Varberg med 144 nya fall under samma period.

ANNONS

Totalt har nu 38 251 hallänningar konstaterats smittade av coronaviruset och 310 av dem avlidit.

Sjukhusen hjälper andra regioner

På måndagsmorgonen vårdades 25 personer på Hallands sjukhus med covid-19, varav sju på intensivvårdsavdelningen.

– Vi hjälper nu andra regioner och två av patienterna på IVA kommer från andra län. Totalt sett ser vi en klar minskning av antalet hallänningar som behöver sjukhusvård för covid. Antalet kommer säkert att variera lite de närmaste veckorna, men det är normalt och vi ser positivt på utvecklingen, säger Marianne Kondrup, kommunikationschef på Hallands sjukhus.

ANNONS