Vattenfalls vd Magnus Hall är positiv till överenskommelsen, men säger att planerna att stänga reaktorer inte förändras.
Vattenfalls vd Magnus Hall är positiv till överenskommelsen, men säger att planerna att stänga reaktorer inte förändras.

Stängning av R1 och R2 står fast

Vattenfalls vd Magnus Hall och facken är positiva till energiöverenskommelsen. Men planerna på att stänga reaktor 1 och 2 på Ringhals i förtid står fortfarande kvar.

ANNONS
|

Reaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2 har tillstånd att drivas till år 2020. Men därefter får reaktorerna inte producera el om de inte är utrustade med system för oberoende härdkylning, skriver Hallands Nyheter.Oberoende härdkylning innebär i korta drag att reaktorhärden ska kylas ned även om elen slås ut.

Vattensfalls vd Magnus Hall menar att system för detta skulle vara en för stor investering, samtidigt som effektskatten har varit en stor utgift för kärnkraften. När elpriset har gått ned har det blivit svårare att tjäna pengar på kärnkraften. Att inte tjäna pengar och samtidigt investera går inte ihop.

– Kärnkraft ska naturligtvis vara säkert, men vi måste kunna betala för investeringarna, säger han.

ANNONS

För att få fortsätta producera el skulle Ringhals bli tvungna att investera i säkerheten. Säkerhetshöjningen skulle inte ge någon produktionshöjning, utan enbart vara en stor kostnad. Regeringen kommer nu att avveckla kärnkraftsskatten, vilket gör att pengarna istället kan användas till investeringar, menar Magnus Hall.

Åke Wallin, fackförbundet Ledarna, är försiktigt positiv till energiöverenskommelsen. Han ser inte att den nya överenskommelsen förändrar besluten som säger att reaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2 ska stängas innan år 2020. Personalen kommer därmed på sikt att minska från 1500 till 900 personer.

– Planeringsförutsättningarna för reaktor 3 och 4 är en bättre säkrad drift. Sedan beror det givetvis på vad ägarna och staten tycker, men det ser bättre ut och oron för att stänga ytterligare block är borta, säger han.

På Ringhals har man kommit överens om en process vad gäller omställningen. Målsättningen är att det ska bli så få uppsägningar av personal som möjligt. Genom interna omflyttningar behålls den kompetens som redan finns. I dagsläget nyanställs ingen, enligt Åke Wallin. Personal som arbetar med reaktor 1 och 2 kommer successivt flyttas till arbete med reaktor 3 och 4.

Hur påverkar det arbetarna?

– Arbetstillfällen försvinner. Det råder anställningsstopp och vi försöker sköta det genom kompetensutveckling. Det påverkar inte bara anställda på Ringhals, utan också de som är beroende av Ringhals utanför grindarna, säger Åke Wallin.

ANNONS

Om överenskommelsen funnits för två år sedan hade det förmodligen inte varit aktuellt att stänga Ringhals 1 och Ringhals 2, tror han.

– Det är en bricka i spelet. Stängningarna är politiska styrmedel.

ANNONS