På onsdag välkomnas personer födda 1960 eller tidigare och på torsdag, den 22 april, släpps även personer födda 1961 in i bokningssystemet.
På onsdag välkomnas personer födda 1960 eller tidigare och på torsdag, den 22 april, släpps även personer födda 1961 in i bokningssystemet. Bild: Joakim Kullberg

Vaccinbokningen öppnar igen

Natten till lördagen stängdes vaccinationsbokningen i Halland, både på telefon och digitalt. Nu meddelar regionen att den öppnar igen på onsdag för personer födda 1960 eller tidigare. Däremot fortsätter stoppet för icke-hallänningar när det gäller den digitala bokningen.

ANNONS
|

Det svänger onekligen fort på vaccinfronten. I fredags meddelade läkemedelsföretaget Pfizer att leveransen av 1,5 miljoner doser till Sverige skulle bli försenade, vilket i sin tur skulle innebära att 10 000 färre vaccinationer kunde genomföras i Halland under maj månad.

Beskedet fick Region Hallands politiker att fatta beslut om att omedelbart stänga den digitala vaccinationsbokningen för icke-hallänningar. Detta efter att över 8 000 utomläningar bokat tid för vaccination i Halland, främst personer bosatta i Västra Götalandsregionen, och stod för var fjärde bokning.

Läs mer: Halland stänger bokningen för icke-hallänningar

Kontroversiellt politiskt beslut

Beslutet var inte helt okontroversiellt med tanke på att hälso- och sjukvårdslagen ger alla svenskar rätt att vaccinera sig var man vill i landet. Regionstyrelsens ordförande, Mikaela Waltersson (M) menade dock att man inte bröt mot lagen eftersom det fortfarande gick att boka tid via telefon.

ANNONS

Senare på fredagen meddelades att vaccinationsbokningen skulle stänga helt, även för hallänningar, tills regionen hunnit se över sin vaccinationsplanering.

Läs mer: Vaccinbokningen stänger

Öppnar för födda 1960-1961

På måndagseftermiddagen förklarade så Region Halland att man nu fått besked om ökade vaccinleveranser – från just Pfizer – och att man därför kan öppna upp vaccinationsbokningen igen. På onsdag välkomnas personer födda 1960 eller tidigare och på torsdag, den 22 april, släpps även personer födda 1961 in i bokningssystemet.

Cirka 9 000 hallänningar i ålder 60-64 år uppges ännu inte ha bokat tid för vaccination, räknat på att 90 procent vill vaccinera sig. Enligt Region Halland kommer det under tisdagen att ges mer information om den återöppnade bokningen, både genom annonser i dagsmedia och på regionens hemsida.

– Vi har inte bestämt datum för när fler åldersgrupper kan släppas in i bokningen, men återkommer med det, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland.

ANNONS