Mattias Hultin, driftchef på LBVA, menar att vi behöver mer regn för att nivåerna i vattentäkterna ska återgå till det normala.
Mattias Hultin, driftchef på LBVA, menar att vi behöver mer regn för att nivåerna i vattentäkterna ska återgå till det normala.

Vattennivåerna under det normala hos LBVA: ”Behövs regn”

Nivåerna hos LBVA:s vattentäkter är under det normala för årstiden. Nu behövs det mer regn för att det inte ska bli risk för bevattningsförbud.
– Det behövs nederbörd innan växtligheten kommer i gång, säger Mattias Hultin, driftchef på LBVA.

ANNONS
|

Anledningen till att Laholmsbuktens VA (LBVA) ser att man har lägre nivåer i grundvattentäkterna än vanligt, vilket P4 Halland för först att rapportera om, är för att det regnat ovanligt lite.

– Det har varit väldigt lite nederbörd i vårt område. Det har också varit mycket tjäle vilket gjort att nederbörden som kommit legat ovanpå marken och flutit undan, säger Mattias Hultin.

Redan i slutet av januari flaggade Sveriges geologiska undersökning, SGU, för att södra Sverige var illa ute gällande grundvattennivåerna.

Då menade dock Mattias Hultin att det inte stämde och att man vid tidpunkten hade lika mycket vatten som vanligt.

ANNONS

Vad har hänt sedan dess?

– Det som hänt är att det inte har fyllts på vatten i våra täkter i den utsträckning som det hade behövts. Vi producerar ju 28 miljoner liter vatten per dygn och det måste fyllas på.

Hultin säger att ett bevattningsförbud inte är aktuellt i dagsläget men att man följer läget regelbundet.

– Vi avvaktar några veckor till för att se vad det ger med sig gällande nederbörd och så ser vi hur våra täkter ser ut efter påsk.

Finns det anledning att oroa sig?

– Man behöver inte vara oroad men man ska som alltid tänka på hur man använder sitt vatten, säger Mattias Hultin.

ANNONS