Åklagarmisstag bedöms allvarligt

Efter mordet på psykologen i Halmstad riskerar en åklagare att åtalas för tjänstefel. – Det ser allvarligt ut med det underlag jag har hittills, säger överåklagare Peter Hertting till TT.

ANNONS
|

Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Umeå har precis börjat titta på ärendet. I tisdags fick Peter Hertting in en anmälan om tjänstefel från chefsåklagaren Jörgen Lindberg

i Halmstad gällande det uppmärksammade mordet på en kvinnlig psykolog i Halmstad.

I slutet av julibegärde psykologen ett besöksförbud för den 31-årige man som erkänt och häktats för mordet. Mannen hade tidigare haft besöksförbud, efter att ha utsatt henne för flera hot. Det finns en färdig förundersökning från i juni, men något beslut om åtal har ännu inte fattats. Förundersökningen skickades först fel och kom inte till rätt åklagare förrän den 14 augusti, samma dag som kvinnan blev mördad.

ANNONS

Trots att den här typen av ärenden ska hanteras skyndsamt, gjorde åklagaren inget med psykologens begäran den 27 juli om ett nytt besöksförbud.

Hertting har beställt in kompletterande handlingar från åklagarkollegerna i Halmstad, men bedömningen han gör

i nuläget är att det rör sig om ett allvarligt fall. Ärendet ska därför prioriteras.

– Vanligtvis tar vi ärenden

i den ordning som de kommer in. Men det här kommer vi att ta tidigare.

Men att åklagare åtalas för tjänstefel är ovanligt, enligt Lennart Guné, chefsåklagare vid riksåklagarens kansli.

– Huvudskälet är helt enkelt att det är få fall där riksåklagaren ser anledning att tro att gärningen skulle bli bedömd av en domstol som ett tjänstefel.

ANNONS