Fackliga organisationer har påpekat risken för brist på viktig skyddsutrustning inom exempelvis äldreomsorgen.
Fackliga organisationer har påpekat risken för brist på viktig skyddsutrustning inom exempelvis äldreomsorgen. Bild: Mikael Fritzon/TT

Ansträngt läge inom hemtjänsten

Det började bli ont om skyddsutrustning inom omsorgen. Men genom intensivt arbete har man nu skapat ett system där material ska fördelas mellan olika enheter. Allt för att rätt saker ska finnas på rätt plats vid rätt tillfälle.

ANNONS
|

– Normalt sett finns alltid god tillgång till sådant här material, men just nu är det verkligen inget överflöd. Vi försöker skapa ett backup system som vi hoppas ska fungera. I nuläget känner jag mig trygg med att vi har det vi behöver, säger Mattias Rossköld, Halmstads kommundirektör.

Att det är brist på utrustning i sjukvården, det är ingen nyhet. Det har nyhetsmedier runt om i landet och faktiskt också världen skrivit spaltmeter om. Men för att skydda de äldre och de som vårdar våra allra äldsta och sköraste på till exempel äldreboenden runt om i landet vid misstanke om smitta krävs att det finns god tillgång på adekvat skyddsutrustning också i den typen av verksamhet.

ANNONS

Risk med utrustningsbrist

I stora delar av landet har bland annat fackliga organisationer pekat på risken för brist på viktig skyddsutrustning också inom till exempel äldreomsorgen. Men tack vare en rad samverkansåtgärder där enheter inom kommunerna, mellan kommunerna och mellan regionerna samarbetar för att fördela det material som finns där det bäst behövs upplever Mattias Rossköld, att problemet är under kontroll. I alla fall för tillfället.

– Vi har tillgång till den utrustning som krävs för idag och de närmast dagarna. Därefter sköter regionen fördelningen så att det material vi har tillgång till fördelas till rätt ställe.

Halmstad har ännu så länge varit förskonade mot att få in Covid -19 på äldreboenden, något som drabbat både Falkenberg och Laholm. Men även om inget utbrott skett ännu så finns redan nu tydliga riktlinjer för hur man ska agera om man misstänker smitta. Rutiner som bland annat handlar om att Region Halland kopplas in för att bedöma när provtagning ska ske och vilka övriga åtgärder som ska vidtas.

Behov av extrapersonal

Men det är inte bara skyddsutrustning som är kritisk för att verksamheten ska fungera. Personalförsörjning är ett annat område där pandemin sätter tydliga spår. Redan när Folkhälsomyndigheten för ett par veckor sedan uppmanade folk att stanna hemma vid minsta symptom på luftvägssmitta ökade sjukskrivningarna ordentligt.

ANNONS

– Det börjar bli ganska ansträngt kan man säga.

Men även om läget är ansträngt så fungerar det än så länge och Rossköld berättar att de har planerat för ett scenario där 20 procent av personalen är borta i sex veckor och uppemot 40 procent av personalen kan vara borta i ett par veckor. För att klara det har man dels rekryterat ett antal nya korttidsvikarier till en rad olika förvaltningar. Man har också beslutat att personal kan flyttas mellan verksamheter inom förvaltningarna men också från en förvaltning till en annan då det krävs. På måndag drar man igång introduktionsutbildningar för att de övergångar som görs ska flyta så smidigt som möjligt.

– Vi har gjort hemläxan analys så att vi är väl förberedda. Läget är ansträngt men vi är vid gott mod inför att hantera det som kan komma, säger Mattias Rossköld.

ANNONS