Apotek erbjuder snabbtest – för 540 kronor

Är du symptomfri, men vill försäkra dig om att du inte har covid, så går det nu att göra ett snabbtest och få svar inom tre timmar. Men testet, som erbjuds i ett samarbete mellan Apoteket Vakteln och Doktor24, kostar minst 540 kronor.

ANNONS
|

– Vi riktar oss till dem som vill ha en extra trygghet, kanske inför ett möte eller en resa. En del länder och flygbolag kräver nu också ett intyg på att man är smittfri för att man ska få resa, säger Malin Göransson, regionchef på Doktor24.

Nätläkarföretaget Doktor24 inledde på måndagen ett samarbete med ett tiotal apotek i landet, varav ett är Apoteket Vakteln på Stora torg i Halmstad. Det innebär att man nu kan boka tid för ett snabbtest, som utförs av vårdpersonal på plats, och att ett digitalt provsvar utlovas inom tre timmar.

– Provet tas med en provtagningspinne i näsan och man får sedan gå hem och invänta svar. Själva testet kostar 540 kronor och vill man även ha ett reseintyg så betalar man 890 kronor, berättar Malin Göransson.

ANNONS

Komplement till regionens provtagning

Testet är ett så kallat antigentest av den typ som nu används i vården för screening av vårdpersonal.

– Det är godkänt av Folkhälsomyndigheten och har hög tillförlitlighet, men vi är noga med att påpeka att även den som får ett negativt provsvar måste fortsätta följa de riktlinjer som finns, säger Malin Göransson.

Doktor24 ser de nya snabbtesterna som ett komplement till regionens provtagning, som ju är kostnadsfri och där provsvar levereras inom cirka ett dygn.

– Regionen testar ju personer som har symptom, men genom snabbtesterna kan vi också bidra till att identifiera symptomfria bärare och på så sätt minska smittspridningen, säger Malin Göransson.

Kan köpa till reseintyg på engelska

Det reseintyg som man kan betala extra för att få är skrivet på engelska och innehåller datum och tidpunkt för provtagning, passuppgifter, personnummer, provsvar och läkares signatur.

– Men den som ska resa har själv ansvar för att undersöka vilka regler och krav på reseintyg som gäller i aktuellt land, poängterar Magnus Frisk, presschef på Apoteket AB.

ANNONS