Christian Hansson–Kubenka stack på måndagen till jobbet på Sturegymnasiet iförd HBK-tröja för att fira favoritlagets återkomst till allsvenskan. Då visste han inte att han skulle få dubbel anledning att fira.
Christian Hansson–Kubenka stack på måndagen till jobbet på Sturegymnasiet iförd HBK-tröja för att fira favoritlagets återkomst till allsvenskan. Då visste han inte att han skulle få dubbel anledning att fira. Bild: Roger Larsson

Årets lärare vill se alla elever

Christian Hansson–Kubenka på Sturegymnasiet låter både överraskad och ödmjuk efter att ha blivit utsedd till årets lärare i Halland.
– Det finns många mer kompetenta lärare än jag, men kanske är jag ganska bra på att se alla elever – och att få dem att våga misslyckas för att kunna lyckas, säger han.

ANNONS
|

Det var när stiftelsen Lärargalan skulle utse årets lärare inom olika kategorier som Christian Hansson–Kubenka från Halmstad utsågs till årets lärare i Halland.

– Herregud, vad har jag gjort för att förtjäna en sådan fin utmärkelse? Det finns ju många andra lärare som är både duktigare och mer erfarna än jag, kommenterar han beskedet i sann Jante–anda.

Han är nu inne på sitt 15:e läsår som lärare och undervisar i både samhällskunskap och idrott och hälsa.

– Är det något som utmärker mig är det kanske att jag vill lyfta fram dem som annars är lite tystlåtna och inte tar så stor plats.

ANNONS

Min filosofi är att man kan komma långt bara med rörelseglädje.

När det gäller idrott och hälsa kan det handla om att inte bara aktivera dem som håller igång och sportar utanför skoltid.

– Min filosofi är att man kan komma långt bara med rörelseglädje. Mina lektioner är mycket lekbaserade – och jag försöker även delta i aktiviteterna själv, så långt det går.

– När jag gick i gymnasiet kunde läraren kasta in en boll och bara blåsa i sin pipa. Därför bestämde jag mig för att bli en annan sorts lärare – och i dag är idrottsundervisningen generellt mycket mer genomtänkt än vad jag upplevde på min tid.

Det är bra att visa att man kan tycka olika, annars blir det ju ingen debatt.

I samhällskunskapen försöker han få eleverna att säga vad de tycker om olika saker, så att det blir en diskussion med olika åsikter.

– Jag uppmuntrar dem att säga sin mening, även om de kanske märker att den faller platt när andra argumenterar emot den. Fast det är bra att visa att man kan tycka olika, annars blir det ju ingen debatt. Jag trycker mycket på vikten av pluralism.

Christian Hansson–Kubenka tycker sig se ett stort samhällsengagemang bland många av dagens unga – vilket han märkte inte minst under det amerikanska presidentvalet.

– Jag har mycket att lära av dagens elever, det är ju de som hänger med i allt nytt i samhällsutvecklingen.

ANNONS

Dagens unga har bara andra styrkor än dem som kom före.

Ofta kommer det larmrapporter om att dagens gymnasister är sämre än dem som kom före – men det håller han inte med om.

– Så har det låtit i alla tider, fast egentligen handlar det bara om att dagens unga har andra styrkor än dem som kom före.

”Det amerikanska presidentvalet har engagerat mina elever mer än vad ett svenskt riksdagsval brukar göra”, säger Christian Hansson–Kubenka på Sturegymnasiet.
”Det amerikanska presidentvalet har engagerat mina elever mer än vad ett svenskt riksdagsval brukar göra”, säger Christian Hansson–Kubenka på Sturegymnasiet. Bild: Roger Larsson

Christian sticker inte under stol med att det finns mindre roliga dagar på jobbet, men menar att han som lärare överlag är privilegierad.

– I många andra yrken är man fast med samma personer omkring sig hela tiden, men här får jag möta nya elever och få nya intryck varje år.

Det är större bredd på eleverna på skolor med fler program.

Sedan augusti jobbar Christian på Styregymnasiet, efter ett år på Kattegatt. Men den stora delen av lärarkarriären har han från LBS Kreativa Gymnasiet Halmstad.

– Det var stor skillnad att gå från LBS med 160 elever till stora Kattegatt, men även till Sture, säger han om gymnasierna med 1 400 respektive 750 elever.

– Det är större bredd på eleverna på skolor med fler program.

Som samhällskunskapslärare är han medveten om polariseringen i dagens Sverige och att många vuxna undviker att diskutera vissa frågor för att det är för känsligt eller att de är rädda för att bli sorterade i ett visst fack. Många diskuterar bara i forum på nätet där de redan vet att alla har samma åsikter. Men Christian menar att gymnasiet fortfarande är en utpost där olika åsikter kan få mötas.

ANNONS

– Min uppfattning om Sture är att eleverna i ganska stor utsträckning vågar stå för sina åsikter, även när de inte är de mest politiskt korrekta. På så sätt kan fler få utmana sina egna tankar.

Namn: Christian Hansson–Kubenka

Jobbar: Som lärare i samhällskunskap och idrott och hälsa på Sturegymnasiet.

Ålder: 40 år.

Bor: I villa på Vallås.

Familj: Fru och tre barn.

Fritidsintressen: Fotboll och kanotsport.

ANNONS