Balkongkonserter är det senaste i coronatid

Elvis has left the building. Han står på gräsmattan utanför. När allt i smittotid handlar om avstånd, avstånd och avstånd – och nästan total isolering för de äldre – gäller det att bli kreativ om man vill bryta ensamheten och den växande tristessen. De boende på Oskarströms äldreboende har provat att gå på balkongkonsert.

ANNONS
|

Solen skiner. Bubblet är framme. På sina balkonger, på säkert avstånd från gräsmattan som just den här eftermiddagen servar som scen, sitter de boende på Oskarströms äldreboende och lyssnar till låtar från förr.

Det är balkongkonsert – ett begrepp som vi av allt att döma kommer att bekanta oss mer med i dessa coronatider. För när viruset sätter gränser: vi ska inte vara för nära varandra, vi ska inte samlas i för stora grupper, och framför allt äldre ska skyddas från alla tänkbara smittomiljöer, ja då får vi hitta nya vägar för att leva ett lika färgstarkt liv som vi gör i friska tider.

ANNONS

Ett exempel: Tommy Lindgren, eller Elvis som vi också kan kalla honom, vill spela musik. När konserter över hela världen ställs in (och Tommys och Elvis4Evers spelning i Kristianstad ströks) kontaktade han äldreboendet i Oskarström och föreslog en konsert på avstånd.

Monika Selkej, konceptansvarig på äldreboendet, tvekade inte.

– Vi vill kunna göra något roligt med de äldre även i dessa tider. De är inte instängda rent bokstavligt, men för de boende känns det nästan som att de är det. I stället för att se fram emot helgen har det nu blivit långtråkigt när de inte kan få besök av sina anhöriga, säger hon.

Bild: Roger Larsson

Coverbandet Elvis4Ever besökte gräsplätten utanför boendet för en timmes konsert på måndagen.

– Vi gör detta helt gratis, såklart, berättade Tommy Lindgren för HP, och förklarade att det kändes fint att kunna göra något för de som hålls isolerade i coronatider.

Bild: Roger Larsson

LÄS MER:Premiär för söndagsdans på Laxön

Till tonerna av klassiker som "Fritiof och Carmencita", "Blue suede shoes" och "Blue christmas" fick de cirka 60 boende ta del av det nya konsertkonceptet. När HP senare ringde upp en av dem (på telefon för att undvika riskfylld närkontakt) var det just de klassiska låtarna som nämndes som en av eftermiddagens glädjestunder.

– Det var roligt att höra kända låtar som man har dansat till en gång i tiden. Nu kan man kanske inte göra det längre, man inte har den balansen, säger Dan Sääf, och summerar eftermiddagen:

ANNONS

– Det är fantastiskt fint att få återuppleva gamla minnen på detta sättet, det råder ingen tvekan om det.

Fler äldreboenden kommer genomföra balkongkonserter den kommande veckan. Elvis4Ever tar sin turné vidare till Harplinge, och Attendo Nissastrand skriver i ett pressmeddelande att de bjuder på konsert på tisdag.

LÄS MER:Elvis och Inga dansar – igen

Bild: Roger Larsson
ANNONS