Bild: Pontus Lundahl/TT/arkiv

Biblioteken ökar budgeten för e-böcker

Det är allt fler som lånar e-böcker och biblioteken i Halmstad har fått öka budgeten för den populära e-tjänsten. Det är även fler som lånar ”vanliga” böcker.

ANNONS
|

Biblioteken i Halmstad har en budget för e-böcker som i fjol låg på 450 000 kronor. För i år har budgeten ökat och ligger på 550 000 kronor. De pengarna ska fördelas ut månadsvis under ett kalenderår.

– Budgeten för juli månad har varit på väg att ta slut och då har vi fått öka budgeten för juli månad med 10 000 kronor så att det ska räcka. Vi har fått omfördela budgeten och då blir den mindre någon annanstans, säger Lena Roosberg, enhetschef för bibliotekets enhet språk och läslust.

Antal nedladdningar av e-böcker har ökat med 60 procent under perioden januari till juli i år jämfört med samma period i fjol.

ANNONS

– Efterfrågan på e-böcker har ökat och vi ser att det används allt mer. Då är det viktigt att kunna tillhandahålla e- böcker. Vi har valt att ta in nyare böcker även om de är dyrare eftersom att vi har sett att de är populära.

Det är inte endast e-böcker som har ökat under sommarmånaderna. Utlånen av vanliga böcker har under juni och juli månad ökat på biblioteken i Andersberg, Harplinge, Oskarström och Söndrum.

– Det har ökat på en stadig nivå samtidigt som utlånen har minskat på Stadsbiblioteket vilket kan bero på att folk undviker publika platser. Generellt i Sverige minskar utlånen av fysiska böcker eftersom att allt mer går över till digitalt och andra plattformar. Samtidigt är det många som vill läsa en fysisk bok och i Halmstad totalt ligger siffrorna dock på en stabil nivå med en liten ökning.

Hälften av böckerna som utlånas är barnböcker.

– Vi jobbar mycket med läsfrämjande arbete, säger Lena Roosberg.

ANNONS