Blåfenad tonfisk sågs hoppa utanför kusten i Påarp

I förra veckan vände en trio fågelskådare i Påarp blicken till havet i stället för himlen. Det som först såg ut att vara delfiner visade sig vara en flock blåfenade tonfiskar.
– Det var en sådan upplevelse att se dem, helt fantastiskt, säger Tommie Fagerberg.

ANNONS
|

Förra onsdagens utflykt för Tommie Fagerberg och hans två vänner var tänkt för att spana efter olika fågelarter i Påarp. I stället blev det en havsupplevelse utöver det vanliga. I vattnet, ungefär 600-700 meter ut, sågs enorma fiskar hoppa över havsytan.

– Jag trodde först att det var delfiner, för när vi såg dem så hoppade de högt i vattnet. Sen förstod vi att det var blåfenad tonfisk, berättar fågelskådaren Tommie Fagerberg, som var glad över att ha kikaren med sig ut.

– De gör som magplask när de hoppar upp över ytan och då de väger flera hundra kilo så skvätter stora vågor upp. Det var en sån sensation!

ANNONS

Efter att ha varit på nedgång under många år har arten blåfenad tonfisk återkommit i allt större volymer de senaste åren.

– Det är en art som nästan varit utdöda och jag har aldrig tidigare sett dem själv. Men nu verkar de ha återhämtat sig. Det var en sådan upplevelse att se dem, helt fantastiskt. Och helt fantastiskt för Halmstads kommun att få ha dem här.

Blåfenad tonfisk har återvänt

Andreas Sundelöf är forskare på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, och bedriver sedan 2017 ett forskningsprojekt om blåfenad tonfisk.

Om några veckor ska de åter ut tillsammans med danska forskare för att märka omkring 150 fiskar. Att blåfenad tonfisk syns till i våra vatten har blivit allt vanligare, men Andreas Sundelöf menar att det fortfarande är en ovanlig syn att få se dem hoppa.

– Det är jätteroligt att få höra om att folk gör observationer. Vi har märkt att beståndet har stärkts de senaste 10 åren och det finns uppskattningsvis ett tusental blåfenade tonfiskar i Atlanten nu.

Under de senaste åren har forskare noterat att blåfenad tonfisk har återvänt till både Skagerrak och Kattegatt. Sedan 2015 har man haft årliga observationer.

– Framtill 1950-1960 var de nästan varit helt borta till följd av överfiske, men även klimatet tror vi. Det har även funnits ett sämre bestånd av makrill och annat som de föder sig på.

ANNONS

”Är en häftig syn”

Bästa månaderna för att se fiskarna är under augusti och september som är högsäsong. Det som gör blåfenad tonfisk speciell, berättar Andreas Sundelöf, är att de jagar över alla havsnivåer - från botten till havsytan.

– Det är en spektakulär art som nyttjar hela Atlanten och det är även den snabbaste simmande fisken. De är en inspirerade art så att förlora dem hade varit otroligt tråkigt. Det är en av havets största som kommer tillbaka efter en period som såg mörk ut, berättar han och fortsätter:

– De som vi ser, som kommer hit, är även de största exemplaren. De kan bli uppemot 400 kilo och över två meter långa, så det är en häftig syn att se dem hoppa och jaga.

I Sverige är blåfenad tonfisk fortfarande en fredad art, trots att man i andra delar av världen bedriver ett yrkesfiske. Beståndsuppskattningen visar på en positiv trend och sedan 2014 har man sett en ökning som visar att det fortsätter gå åt rätt håll.

Blåfenad tonfisk

Den blåfenade tonfisken (Thunnus thynnus) finns i norra Atlanten och norra Stilla Havet, och vandrar långa sträckor. Tonfisken kan besöka Skagerrak, Kattegatt och Öresund mellan sensommar och tidig höst.

Fisken kan bli mycket stor, en till tre meter lång och väger flera hundra kilo. De största kända exemplaren vägde över 900 kg och var runt fem meter långa.

Tonfisken är enligt Internationella naturvårdsunionen starkt hotad, och den är helt fredad i svenska vatten. Sedan 2007 har en återuppbyggnadsplan inrättats av tonfiskorganisationen ICCAT med ett hårt styrt fiske och kontrollåtgärder.

Beståndet av blåfenad tonfisk har utvecklats starkt de senaste åren och enligt den senaste beståndsuppskattningen som ICCAT tagit fram bedrivs i dag ett uthålligt fiske.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

ANNONS