Coronavirus inget hinder för ”Tusen trädgårdar”

Trots coronatider kunde trädgårdsutställningen ”Tusen trädgårdar” arrangeras runt om i Sverige även i år.

ANNONS
|

Trädgårdsrundvandringen ”Tusen trädgårdar” arrangeras vartannat år och det är fritt fram att ställa ut sin trädgård till allmän beskådan. Syftet är att trädgårdsintresserade ska träffas och utbyta erfarenheter. Förutom privata trädgårdar ryms också stadsparker, kyrkogårdar, plantskolor och kolonilotter inom ramarna för evenemanget.

En av trädgårdsinnehavarna som ställer ut i ”Tusen trädgårdar” är Vivi-Ann Tisting. Hon flyttade till sin trädgård i Eldsberga för 31 år sedan och deltar för andra gången i utställningen. Trädgårdsintresset har hon med sig sedan barnsben.

– Jag har haft ett trädgårdsintresse hela livet, min mamma var också jätteintresserad. När jag träffade mina kompisar ville jag prata om växter med deras mammor, säger Vivi-Ann.

ANNONS

Inspirationen får hon av att titta på andras trädgårdar.

– Jag tror att alla kan göra någonting med sin trädgård utifrån dess förutsättningar

På grund av coronapandemin har arrangörerna tvingats anpassa upplägget för att kunna genomföra evenemanget. Säkerhetsåtgärder man vidtagit är bland annat att begränsa antalet samtida besökare per trädgård till max 50 åt gången för att besökarna på så sätt ska kunna hålla avstånd till varandra. Personer som tillhör riskgrupper har avråtts från att besöka trädgårdar.

Vad gäller antalet besökare till sin trädgård säger Vivi-Anne att det varit ett jämnt flöde under dagen och sammanlagt omkring 50 personer som har kommit och gått.

En av besökarna är Terese Andersson från Getinge. Hon besöker ”Tusen trädgårdar” i Halmstad för första gången. Det hon tilltalas av i Vivi-Anns trädgård är framförallt att den är välplanerad, samt de olika formerna på blad och löv.

– Blandningen av olika former på blad och löv, och stammar i olika färger tycker jag är helt fantastisk. Jag hoppas kunna få till samma organiska former i min trädgård, säger hon.

Hon säger sig vara en trädgårdsmänniska, där familjen haft lantbruk. Hon besöker olika trädgårdar för att hitta inspiration till sin egen trädgård, som hon har haft i 15 år.

ANNONS

– Jag har en uppvuxen trädgård, där vi har grävt avlopp. Drömmen är att kunna ha en damm.

ANNONS