Daniel Nilsson Brodén (V) lämnar sina politiska uppdrag i Halmstad under hösten.
Daniel Nilsson Brodén (V) lämnar sina politiska uppdrag i Halmstad under hösten. Bild: Jari Välitalo

Daniel Nilsson Brodén lämnar politiken

En av Vänsterpartiets två gruppledare, Daniel Nilsson Brodén, lämnar alla sina politiska uppdrag i Halmstad. Orsaken är flytt till Stockholm för studier.
– Det var ett tungt beslut att fatta, säger han.

ANNONS
|

I slutet av 2015 tog Daniel Nilsson Brodén plats i den offentliga politiken som ledamot i barn- och ungdomsnämnden. Efter senaste valet har han dessutom en plats i utskottet för tillväxt och hållbar utveckling samt i kommunfullmäktige och han är sedan årsskiftet också gruppledare, tillsammans med Tania Bengtsson.

Men nu väljer Daniel Nilsson Brodén att lämna samtliga politiska uppdrag.

– Det är helt och hållet av privata skäl. Jag ska flytta till Stockholm för att studera under två år. Arbetet med politiken har gjort att jag fått ett ökat intresse för särskilt utbildningsfrågor på mer övergripande nivå. Jag är utbildad förskollärare och ska nu gå en utbildning på masternivå som heter Internationell och jämförande pedagogik, berättar han.

ANNONS

Inget enkelt beslut

Beslutet att lämna politiken var dock inte enkelt berättar han.

– Det har varit fantastiskt kul att vara med i olika sammanhang och driva på för att göra skillnad för Halmstadborna. Så det var ett tungt beslut att fatta.

Vad kommer du att sakna mest?

– Att hårt och engagerat driva på för en bättre politik för Halmstadborna, för en mer likvärdig utbildning och jämlik skola, att vara en nagel i ögat på högern i klimatomställningspolitiken och att få vara med och lyfta de stora problem vi har i Halmstad, som till exempel segregationen som vi måste ta tag i. Och så kommer jag att sakna den goda stämningen jag haft med andra politiker.

Vad är du mest nöjd med?

– Som litet parti är det inte lätt att få igenom allt man vill, men det jag märkt av är att barn- och ungdomsnämnden fokuserar mer på att komma till rätta med likvärdighetsproblemen inom skolan nu jämfört med för några år sedan.

– Jag tycker också att kommunen tagit lite större ambitionsnivåer kring klimatomställningspolitiken. Sedan har vi fått igenom vissa konkreta saker, som det här med att vi framöver kommer att sälja mat som blir över i den offentliga verksamheten till anställda, eller donera bort. Det är ett tydligt förslag från Vänsterpartiet som är på väg att bli verklighet.

ANNONS

Tror du att vi får se dig i politiken i Halmstad igen i framtiden?

– Jag vill inte stänga några dörrar. Jag har en hyresrätt här som jag kommer att hyra ut under dessa två år, sedan får jag bestämma mig för vad jag ska göra.

I dag delar du och Tania Bengtsson på gruppledarskapet – kommer det att sättas in en ersättare för dig?

– Det är inte bestämt, det får bli en diskussion inom partiet. Jag blir kvar ett par månader till som gruppledare och under den tiden behåller jag även min plats i fullmäktige, däremot avgår jag som ledamot i barn- och ungdomsnämnden redan nu på torsdag.

Och Stockholm – blir det politik för dig där?

– Jag ska börja med att se hur tungt det är att gå en masterutbildning, men känner jag att jag har tid över kommer jag att engagera mig politiskt där också.

ANNONS