Datum spikade för Widikson i hovrätten

Drygt ett halvår efter tingsrättens dom ska avverkningen av kommunens skog i Tylösand upp i hovrätten.
Åtta dagar är inbokade för att denna högre instans ska ta ställning till åklagarnas krav på fängelsestraff, respektive Jan Widiksons krav på att skadeståndet ska slopas.

ANNONS
|

Den 26 april inleds förhandlingarna i hovrätten i Göteborg.

– Att det dröjer så länge har att göra med att vi först prioriterar alla mål där någon sitter häktad eller där unga personer är inblandade, förklarar domstolshandläggare Suzanna Stefanovic.

Först blir det två dagar där parterna lägger fram sin syn på fallet och presenterar ny bevisning som tillkommit efter tingsrättsförhandlingarna.

– Med tanke på pandemiläget kommer förmodligen jag och min kollega Sofia Corin delta via videolänk från Halmstad, säger kammaråklagare Klas Lundgren.

Enligt hovrätten kommer Jan Widikson och hans försvarare, advokat Lars Kruse, att vara på plats i hovrätten. Kommunjurist Mats Wallmark tror att kommunens juridiska ombud också kommer att vara där, men tillägger att det ännu inte är bestämt.

ANNONS

Inspelningar

Efter de inledande dagarna följer fyra dagar där hovrätten på egen hand går igenom inspelningarna av vittnesmålen som framfördes i tingsrätten.

Sedan avslutas förhandlingarna med två dagar, där parterna har sin slutplädering. Sista dag är 6 maj.

Widiksons olagliga avverkning skulle ge havsutsikt.
Jan Widiksons nya lyxvilla vid Älgvägen 19 byggs av MTA. Enligt tingsrättens dom var målet med hans avverkning att få havsutsikt från villan. Bild: Anders Holmer

Som HP tidigare berättat skedde den olagliga avverkningen av strandskogen mellan Älgvägen 19 och sanddynerna i augusti 2018.

Kommunen polisanmälde saken i september 2018 och i december 2019 åtalades fastighetsföretagaren Jan Widikson tillsammans med tre andra.

Rättegången var ursprungligen inbokad i april 2020, men sköts upp till september samma år.

Efter åtta dagars förhandlingar i rätten presenterade tingsrätten en 90 sidor tjock dom den 20 oktober.

Av denna framgick att Widikson döms för anstiftan till grov skadegörelse och att han och hans bolag ska punga ut med 2,2 miljoner kronor för den olagliga avverkningen – varav 500 000 kronor är skadestånd som ska gå till att återställa skogen.

Däremot slapp han, med minsta möjliga marginal, fängelsestraff. Hade hans brott motsvarat minst tolv månaders fängelse hade domstolen varit tvungen att döma ut ett fängelsestraff – men tingsrätten kom fram till att straffvärdet för hans brott bara motsvarade elva månaders fängelse.

Eftersom det var mindre än ett år kunde domstolen nöja sig med en villkorlig dom och 200 dagsböter – vilket är max vad man kan dömas till när det gäller dagsböter.

ANNONS
Widiksons olagliga avverkning skulle ge havsutsikt.
Samtidigt som parterna väntar på att hovrätten ska ta ställning till den olagliga avverkningen har bygget på Älgvägen 19 fortsatt som vanligt. Bild: Anders Holmer

Avgörande för att Widikson slapp fängelse var att tingsrätten inte gick med på kommunens skadeståndskrav på 20 miljoner kronor i återanskaffningsvärde för skogen, med motiveringen att man inte kan köpa så gamla träd. Domstolen uppskattade skadan till en halv miljon kronor – hade den i stället landat på exempelvis en miljon kronor hade det inneburit fängelse för Widikson.

Två av de åtalade friades helt, medan 53-åringen vars företag arbetat på och intill Älgvägen 19, dömdes till 100 dagsböter för medhjälp till egenmäktigt förfarande.

Kräver fängelse

Efteråt har åklagarna överklagat domen och krävt att hovrätten dömer Widikson till mer än ett års fängelse.

Även kommunen har överklagat för att hovrätten ska besluta att Widikson ska betala 20,6 miljoner kronor i återanskaffningsvärde för träden han låtit fälla. Kommunens jurister menar att tingsrätten har fel i att det inte går att skaffa fram likvärdiga träd.

Slutligen har även Jan Widikson, som först bara ville lägga det bakom sig, överklagat för att slippa betala helt – såväl för ökat fastighetsvärde som skadestånd.

LÄS MER:Åklagarna vill att hovrätten dömer Widikson till fängelse

LÄS MER:Åklagarna tar hjälp av professor mot Jan Widikson

LÄS MER:Kommunens kräver åter Widikson på 20 miljoner

LÄS MER:Widikson vill bli friad och slippa betala

LÄS MER:Böter för Jan Widikson efter skogsskövlingen

LÄS MER:Två år efter anmälan ska avverkning upp i rätten

LÄS MER:Avverkning mot havet polisanmäls

LÄS MER:Widikson försvarar avverkning: ”När det brinner blir folk glada över brandgatan”

ANNONS