De har fyra gånger mer PFAS i vattnet än gränsvärdet tillåter

Halmstadbon Hanna Halléns dricksvatten innehåller fyra gånger mer PFAS än det nya gränsvärdet tillåter. Det visar resultatet av Hallandspostens egna vattentester – där skillnaden mellan olika områden är stor.
– Det här är helt sjukt. Jag vill inte tänka på hur mycket PFAS jag och min dotter kan ha i kroppen, säger hon.

Cicki Gustafsson, Jari Välitalo, Julia Paulsson

Hanna Hallén bor i centrala Halmstad med sin sambo och tonårsdotter.

Vi står i snålblåsten utanför Byaledets vattenverk, bara några kvarter från familjens lägenhet. Från Byaledet pumpas dricksvatten ut i Halmstads ledningsnät. Hallandsposten har låtit analysera kranvattnet hemma hos Hanna och hennes familj. Hon har just fått veta att PFAS-halterna är så höga att en ettåring inte bör få i sig mer än en deciliter vatten om dagen för att vara på den säkra sidan.

– Tyvärr är jag inte överraskad. Jag tänker att det bara är ännu ett symptom på ett samhälle i kollaps. Vi har bott här i 13 år och använt dricksvattnet till allt, säger hon.

Bild: Jari Välitalo

Men vi tar det från början.

PFAS är ett samlingsnamn för flera tusen olika ämnen som inte finns naturligt. I Halmstad har PFAS trängt ner i grundvattnet efter militärens övningar med brandskum, och bland annat förorenat brunnarna vid Byaledets- och Mickedalas vattenverk.

För att PFAS-ämnena inte ska påverka vår hälsa bör vi få i oss så lite som möjligt varje dag. Här kommer några snabba siffror: Gränsvärdet för hur mycket som får finnas i vårt dricksvatten sänktes kraftigt 2023, från 90 nanogram per liter (ng/l) till 4. Kommunerna har fått dispens till 2026 för att göra de justeringar som behövs för att nå dit.

Avgörande var man bor

Halmstad är en av de kommuner i landet som har allra högst halter av PFAS i sitt dricksvatten. Men alla Halmstadbor behöver inte vara oroliga. Var man bor spelar en avgörande roll för hur mycket PFAS man får i sig genom dricksvattnet.

När Laholmsbuktens VA, LBVA, kontrollerar hur höga PFAS-halterna är vid kran delar de in hela Halmstad i tre stora områden: Centrum, Söndrum och Öster. Var gränserna går, och var mätpunkterna finns, är hemligt av säkerhetsskäl. För att kunna ge en tydligare bild har Hallandsposten därför gjort egna vattenanalyser.

Hanna Sandblom och dottern Cilla bor på Öster i Halmstad och dricker vatten till allt.
Bild: Jari Välitalo

Vi har mätt PFAS-halterna i dricksvattnet hemma hos tre familjer, som för enkelhetens skull är utvalda för att de bor just i Söndrum, i centrum och på Öster. Men till skillnad från LBVA är vi helt öppna med adresserna. På så sätt skapar vi tre tydliga mätpunkter, så att du kan se hur din bostad ligger i förhållande till dem.

Nu startar vi vår provtagningsresa:

Efter några få dagar får vi svar från det ackrediterade laboratoriet Eurofins, som analyserat PFAS-halterna i våra vattenproverna. Eurofins används av flera statliga myndigheter och organisationer och har stor erfarenhet av PFAS-analyser.

Testfamilj ett: Söndrum

Vi börjar med att återkoppla till familjen Kling/Bengtsson i Söndrum.

Här bor: HP-reportern Linda Kling och Per Bengtsson Kling med sönerna Malte, Knut och Gösta samt kattungen Zelda.

Var: Knut Peters väg 2 i Söndrum.

Halt av PFAS i sitt dricksvatten: 7,2 ng/l, vilket nästan är dubbelt så högt som gränsvärdet på 4 ng/l. LBVA:s senaste mätvärde för ”område Söndrum” är 6,2 ng/l.

Så här mycket vatten kan vår testfamilj i Söndrum tryggt dricka per dag (beroende på vikt) utan att få i sig för mycket PFAS.

Linda Kling: ”Halterna är högre än vi skulle ha önskat – men jag är ändå glad att de inte var värre. Jag är inte så orolig för egen del, men med tre barn vill man förstås veta att vattnet är tryggt att dricka.”

Testfamilj två: Öster

Resan går vidare till familjen Strandqvist/Sandblom på Nyhem.

Här bor: Kristofer Strandqvist och Hanna Sandblom, med döttrarna Siri 15 år och Cilla 10 år samt katten Tusen.

Var: Linnégatan 41 på Nyhem.

Halt av PFAS i sitt dricksvatten: 1,9 ng/l, vilket är väl under gränsvärdet på 4 ng/l. LBVA:s senaste mätvärde för ”område Öster” visar endast på 0,99 ng/l.

Så här mycket vatten kan vår testfamilj på Öster tryggt dricka per dag (beroende på vikt) utan att få i sig för mycket PFAS.

Kristofer Strandqvist: ”Vi har inte tänkt särskilt mycket på PFAS sedan ni var här och testade vårt vatten. Eftersom vi bor i rätt del av Halmstad ur PFAS-synpunkt trodde vi att vattnet skulle vara bra.”

Testfamilj tre: Centrum

Sist ut i vår provtagningsturné är familjen Hallén/Koot vid foten av Galgberget, ett stenkast från Lilla torg.

Här bor: Hanna Hallén med sambon Ties Koot, dottern Elsa-Lin Koot och hunden Maja. I filmen syns Hanna tillsammans med grannen Marie Ekholm, som har bott i området i 40 år.

Var: Bergsgatan 11, nära Lilla torg i centrum.

Halt av PFAS i sitt dricksvatten: 16 ng/l, vilket är 4 gånger högre än gränsvärdet på 4 ng/l. LBVA:s senast mätvärde för ”område Centrum” är 10 ng/l.

Så här mycket vatten kan vår testfamilj i centrum tryggt dricka per dag (beroende på vikt) utan att få i sig för mycket PFAS.

Hanna Hallen: ”Det är klart att jag är orolig för vad jag och min dotter egentligen får i oss när vi dricker ett glas vatten. Så länge man tillåter PFAS i en massa olika saker, som väderbeständiga kläder, teflon och smink, så hamnar det förr eller senare i våra kroppar.”

Grannen Marie Ekholm: ”Jag tänker på alla barn i närheten som växer upp med det här. På kvinnor som är gravida. Kommuner och myndigheter måste se till att människor är trygga, för vattnet är ju det viktigaste livsmedel vi har.”

Övergår till fostret

Hallandspostens PFAS-analyser visar att det är stora skillnader på hur mycket vatten som är säkert att dricka beroende var i Halmstad man bor. Ändå är prislappen för vattnet densamma. Däremot kan priset vi betalar för att dricka det variera. En otrevlig sak är att PFAS övergår till fostret när en kvinna är gravid.

Toxikologen Mattias Öberg på Karolinska institutet i Stockholm är specialiserad på hälsorisker med kemikalier. Han var bland annat engagerad som sakkunnig och expertvittne i PFAS-målet i Kallinge. Han har också medverkat i podcasten Mörkt Vatten, som vann Radioakademins pris för bästa avslöjande 2023. Så här säger han:

Förhöjda värden behöver i sig inte innebära någon hälsorisk. Men om vårt dricksvatten innehåller mycket PFAS så blir den samlade mängden vi får i oss snabbt hög. Mattias Öberg förklarar hur det fungerar:

Hur orolig behöver man då vara för att bli sjuk om man har så höga halter som HP mätte upp i dricksvattnet i centrum, hela 16 ng/l?

– För en individ är det inte avgörande, säger Mattias och förklarar att det inte finns någon skarp gräns mellan farligt och ofarligt.

– Bara för att man överstiger gränsvärdet fyra gånger så blir inte risken för cancer fyra gånger högre. På gruppnivå ser vi en ökad risk för påverkan på immunsystemet och för vissa cancerformer. På samhällsnivå ser vi att risken för cancer ökar – men det är ifrån en låg nivå.

Skulle du själv tveka att dricka kranvattnet om du bodde i ett område med PFAS-halter på 7,2 eller 16 ng/l?

– PFAS ger inga märkbara hälsoeffekter för mig som individ på de nivåerna. Men jag skulle be leverantören om tydliga besked om när vattnet kommer att vara okej. De som bor där borde inte behöva betala för en defekt produkt under tiden. Det är som att köpa en trasig jacka till fullt pris.

I nästa del: Så här mycket vatten kan du och din familj dricka där ni bor utan att få i er för mycket PFAS. Klicka själv på Hallandspostens mätverktyg.

Så gick provtagningarna till

• Hallandsposten valde ut tre Halmstadfamiljer (med barn och husdjur) som alla dricker sitt kranvatten.

• Familjerna är bosatta i Söndrum, centrum och på Öster.

• Vi har valt att testa PFAS 4, där fyra av de vanligaste PFAS-ämnena ingår.

• För provtagningen anlitade vi ackrediterade Eurofins, ett av världens största nätverk av laboratorier med drygt 900 laboratorier över hela världen.

• Vi valde ett LOQ-test (limit of quantification). Kvantifieringsgränsen är den lägsta koncentration av ett ämne som kan mätas på ett säkert sätt med hjälp av standardtester.

• Från Eurofins fick vi två stycken 100-ml provflaskor per hushåll. Dessa fyllde vi med kallt vatten från kökskranarna. Proverna placerades omedelbart i kylväskor med kylklampar och fraktades samma dag till Eurofins ombud i Halmstad för transport till laboratoriet.

• Varje test kostade 2 943 kronor plus moms och bekostades av Hallandsposten.

Så räknade vi fram mängden vatten

• Tolerabelt dagligt intag (Tolerable Daily Intake, TDI) är en uppskattning av mängden av ett ämne i dricksvatten eller livsmedel som inte tillsätts avsiktligt (till exempel föroreningar) som kan intas dagligen under en livstid utan att utgöra någon betydande hälsorisk.

• När Hallandsposten räknade fram hur mycket vatten man kan dricka utgick vi från PFAS-halterna i dricksvattnet hos våra testfamiljer. Sedan använde vi oss av Europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndighetens (EFSA) mått för TDI för PFAS (0,629 ng/kg/dag) och räknade fram värdet för personer med olika vikt.

• Därefter räknade vi om värdena utifrån Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendation, att max 20 procent av den PFAS vi exponeras för bör komma från dricksvattnet. Detta värde används för att vi också ska ha utrymme att få i oss PFAS från andra källor än dricksvattnet, som livsmedel och luft. Det är PFAS-halterna från Hallandspostens egna mätningar i områdena Centrum (16 ng/l), Söndrum (7,2 ng/l) och Öster (1,9 ng/l) som används i beräkningarna.

• Det är viktigt att minnas att halter över en viss nivå inte per automatik är farliga. Gränsvärden är satta för att vi ska vara på den säkra sidan och ha en marginal.

• Alla halter gäller PFAS 4, där fyra av de vanligaste PFAS-ämnena ingår.

MER OM PFAS I HALMSTAD: