Ex-ministern om Löfquist (S): ”Ute på mycket tunn is”

Den före detta socialdemokratiske ministern Jörgen Andersson reagerar på Ronny Löfquists (S), ordförande i Hallandsdistriktet, uttalande i HP den 5/2. Att hävda att Lars El Hayek var på väg att bli utesluten är ”direkt felaktigt”, menar Andersson.

ANNONS
|

– Jag blev oerhört förvånad när jag läste tidningen. Jag har själv varit i kontakt med sekreteraren i uteslutningskommittén, det jag fick höra då var att El Hayek-ärendet inte var moget för behandling i partistyrelsen förrän i april. Att då hävda att Lars var på väg att bli utesluten är direkt felaktigt, säger Jörgen Andersson.

S-profilen berättar att han tagit del av partidistriktets inlaga i ärendet och att han inte är lika tvärsäker på utgången som distriktsordföranden tycks vara.

– Efter 17 år i partistyrelsen är min bedömning att det är ett mycket tunt material som ligger till grund för uteslutningen. Jag kan bara konstatera att om man skulle utesluta en medlem på de grunderna, då är det många i partiet som löper risk att bli uteslutna, säger han.

ANNONS

LÄS MER: Ronny Löfquist (S): ”Lars El Hayek var på väg att bli utesluten”

”Måste få ha en uppfattning i en folkrörelse”

Framförallt riktar Jörgen Andersson sin kritik mot att man från Hallandsdistriktets håll vill grunda uteslutningen på illojalitet gentemot partiet.

– I min mening ska det till ett mycket större agerande för att det ska kunna betraktas som illojalitet. Det kan inte vara ”illojalt” att ha en uppfattning i en demokratisk folkrörelse. Både Lars och Ronny har fullständiga rättigheter att offentliggöra sin syn på saken. Blir man bestraffad för det så har vi hamnat oerhört snett, säger han och fortsätter:

– Illojalitet är ett kraftfullt ord som man måste vara försiktig med. I det här fallet anser jag att ordet har missbrukats av partidistriktet i Halland, och då är man ute på mycket tunn is.

Jörgen Andersson har en lång erfarenhet inom politiken och Socialdemokraterna. Han har varit bostadsminister, inrikesminister och riksdagsledamot för partiet. Dessutom var han kommunråd i Halmstad i 15 år.

Ex-ministern har också varit en uttalad kritiker av hanteringen av Lars El Hayek.

LÄS MER: Tunga S-namn rycker ut till Lars El Hayeks försvar

”Storsläggan från början”

Genom åren har det varit många hårda diskussioner och uppgörelser i Halmstads arbetarekommun, enligt Andersson, men han har aldrig tidigare upplevt en process som liknar den mot El Hayek.

ANNONS

– Här var det storsläggan från början. Det är ledsamt att man inte var mer återhållsam. Efter det här förfarandet ser jag en uppenbar fara för kommunalvalet 2022. Det finns en risk att många säger ”nej, jag tänker inte rösta på ett sådant parti, ett parti som står upp och pratar om solidaritet på första maj, och sedan hanterar en människa på det här sättet”, säger han.

Ronny Löfquist säger till tidningen att han ”inte vill kommentera enskilda medlemmars uppfattningar”.

– Jörgen Andersson är inte mer än partimedlem i Socialdemokraterna i Halmstad och Halland. Han har ingen insyn i ärendet och hur distriktsstyrelsen har resonerat. Om han är besviken så är jag lika besviken på att han väljer att gå till media, istället för att lyfta på luren – jag är alltid tillgänglig.

I och med att Lars El Hayek själv valde att lämna partiet avslutades uteslutningsärendet.

LÄS MER: Lars El Hayek lämnar S – blir politisk vilde

ANNONS