Pauline Broholm Lindberg uppger att flera skolor, bland annat Söndrumsskolan, har och har haft konstaterad smitta.
Pauline Broholm Lindberg uppger att flera skolor, bland annat Söndrumsskolan, har och har haft konstaterad smitta.

Flera fall av covid-19 på Söndrumsskolan

Personal och elever på Söndrumsskolan har konstaterats smittade med covid-19. Via Unikum har vårdnadshavare fått veta att ”smitta finns nära vår verksamhet”.
– Det är vårt sätt att signalera att det förekommer smitta utan att uppge om det är personal, elever eller vårdnadshavare, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef.

ANNONS
|

I början av veckan fick vårdnadshavare med barn på Söndrumsskolan via Unikum beskedet att ”Just nu finns det smitta nära vår verksamhet”, enligt ett tips till HP.

Det ska i nuläget handla om minst fyra anställda och ett fåtal elever, men detta nämns inte i meddelandet.

– Vi följer bara de riktlinjer som vi har från förvaltningen om vad vi ska informera om, och de har i sin tur ett samarbete med smittskydd Halland där de har tagit fram en mall som vi ska använda, säger rektor Joakim Strand.

Ett sätt att signalera

Pauline Broholm Lindberg bekräftar detta och förklarar:

– Vi har haft smitta och har smitta på flera skolor nu. Detta är vårt sätt att signalera att det finns smitta utan att närmare gå in på vem som är smittad. Får man detta besked via Unikum betyder det att det förekommer smitta någonstans inom verksamheten, det kan till exempel vara elever, personal eller vårdnadshavare.

ANNONS

Hon vill dock inte namnge några ytterligare skolor med hänvisning att det skulle skapa ett missvisande fokus på någon specifik enhet.

Förvaltningschefen tillägger att sättet att formulera informationen har funnits sedan i somras.

– Vi vet att det är svårt för en del att förstå, men det är den överenskommelsen vi har med smittskyddsenheten. Vi ska se över formuleringen men vi kommer inte att peka ut exempelvis vilka personer eller exakt var i verksamheten smittan finns, säger hon och fortsätter:

– Vi ser inte heller att det är relevant att berätta eftersom smittan är så utbredd i dag. Det är viktigt att förstå att detta finns i våra verksamheter nu, det finns i kommunen nu. Smittan finns överallt och jag tror att alla märker av det.

Ingen stor smittspridning

Enligt Pauline Broholm Lindberg har det dock inte förekommit någon stor smittspridning på någon skola.

– Min bild är att det ofta rör sig om en avgränsad grupp på en skola och när vi vidtar åtgärder så försvinner smittan, sen dyker den upp på någon annan skola. Det känns mer som att smittan hoppar runt.

Vet ni vilka skolor som det har funnits smittade elever på?

– Hittills har vi i skolan inte haft något uppdrag att smittspåra bland elever men vi vet att en del elever har testats och fått svar. Men det är inte i smittan bland elever vår stora oro finns, eleverna verkar fortfarande inte vara någon större källa till smittspridning.

ANNONS

Vad är den stora oron då?

– Vi har ett antal skolor nu där det finns bland personalen, men inte nödvändigtvis bland dem som undervisar. Vi ser en liten ökning av sjukfrånvaron även om vi inte tror att all frånvaro beror på covid-19 och märker att det är svårare att bemanna upp med vikarier nu, särskilt i skolan.

Nio-tio procents frånvaro

Någon siffra på hur många bland personalen som kan vara smittade just nu kan hon inte ge.

– Det ändrar sig dag för dag. Vi har hela tiden personal som är iväg och testar sig. Sedan provtagningarna började i juni har vi i vår stora förvaltning med 3000 medarbetare fått in cirka 70 konstaterade fall av covid-19 bland personalen. Det har ökat något de senast veckorna, precis som i samhället i övrigt.

Frånvaron bland elever och personal ligger just nu på nio-tio procent. Motsvarande siffra för förskolan är 15–20 procent.

– Vi ser en liten uppgång men inte så kraftig som i september vid terminsstarten.

LÄS MER:Mer än var femte elev hemma när corona tog fart

Hittills har det inte varit aktuellt att stänga någon skola, vare sig på grund av smittspridning eller bemanningssvårigheter.

– Men vi har lärare som ibland sköter undervisningen på distans från hemmet för att de känner sig lite sjuka, eftersom rekommendationen då är att man ska hålla sig hemma. Vi prioriterar att hålla igång verksamheten och ser det som en extremåtgärd att stänga, säger Pauline Broholm Lindberg.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:

ANNONS