Förbindelse står i vägen för skolans framtid

En eventuell framtida förbindelse över Nissan har satt käppar i hjulet för Ljud- och bildskolan. Kommunen vill inte permanenta verksamheten, men fastighetsägaren hoppas på en lösning.
– Det kan ta minst tio år innan det kommer en framtida väg där, säger Mårten Lundqvist på LW Förvaltning.

ANNONS
|

Gymnasieskolan bedrivs i dag i lokaler som egentligen bara tillåter kontorsändamål. Fastighetsägaren har ett tillfälligt bygglov för skolverksamhet, men detta löper ut i november 2022 och går inte att förlänga.

Fastighetsägaren LW Förvaltning har uppvaktat kommunen i ett försök att få till en ändring av detaljplanen så att verksamheten kan bli permanent.

De tjänstepersoner som har tittat på ärendet anser dock inte att detta är en bra idé. Orsaken är den eventuella framtida förbindelse över Nissan som skulle kunna ansluta till Slottsjordsvägen väster om fastigheten i fråga. Möjligheten till en sådan trafiklösning är i riskzonen om det finns en skola på platsen, menar man. Däremot finns inga hinder för att fortsätta använda lokalerna till kontor.

ANNONS

Drog tillbaka ansökan

Ansökan från fastighetsägaren skulle egentligen ha prövats av samhällsbyggnadsutskottet, men tjänstepersonernas ställningstagande ledde till att den drogs tillbaka.

– I det här området finns det stora utmaningar kring framför allt den tänkta trafikdragningen. Vi vet att trafikbilden blir annorlunda och då är det sannolikt inte lämpligt att ha en skola här med tanke på de bullerkrav som hör till en sådan verksamhet, säger ordförande Jenny Axelsson (C).

Mårten Lundqvist på LW Förvaltning i Halmstad AB säger att företaget har förståelse för kommunens inställning men att man nu vill försöka hitta en kreativ lösning.

– Vi förstår att det kommer en väg i framtiden, vilket vi i grunden är positiva till, men den har man pratat om i 25 år och det kan ta ytterligare minst 10 år innan vägen är på plats. Skolan borde därför få möjlighet att bedriva sin verksamhet fram tills dess att man verkligen vet att vägen blir av och att den faktiskt kommer att påverka vår fastighet, säger han.

Ändring med förbehåll

Ett förslag från företaget är att göra en detaljplaneändring med ett förbehåll att kommunen har rätt att ändra den om det behövs för att vägen ska kunna bli verklighet. Ett annat förslag är att man i detaljplanen reglerar vilken typ av utbildningsverksamhet som får bedrivas på fastigheten.

ANNONS

– Detta beroende på att det ställs olika krav på exempelvis förskola och gymnasieskola vad gäller utomhusytor, buller och gränsvärden för partikelförekomst i luften, säger Mårten Lundqvist och tillägger att fastighetsägaren är beredd att ta kostnaden för ändringarna.

Sven Olof Nilsson, planstrateg, kan inte på rak arm säga om det går att hitta en lösning. Att ändra detaljplanen, för att sedan ändra den igen enligt fastighetsägarens förslag, är visserligen inte omöjligt men skulle kräva en massa jobb påpekar han.

– Vi får titta närmare på detta, fastighetsägaren har meddelat att han ska komma in med en skrivelse med förslag och då får vi fördjupa oss i ärendet, säger han.

Anser du att Ljud- och bildskolan bör leta efter nya lokaler?

– Det vill jag inte lägga mig i. Det är en risk man tar att ha ett tidsbegränsat tillstånd för en verksamhet eftersom tiden för den så småningom löper ut. Och då får man ha olika beredskap för hur det ska se ut.

Att Aleskogens förskola, som inte ligger så långt från Ljud- och bildskolan, kunde byggas där den gjort förklarar Sven Olof Nilsson med att man lyckades uppföra den tillräckligt långt bort från den planerade vägen.

Gymnasieskolans rektor Linda Ekstrand har avböjt att kommentera i nuläget.

ANNONS

LÄS MER:Ny bro över Nissan avgörande för bostäder på Tullkammarkajen

ANNONS