Fotboll förenar ensamkommande

Under söndagen fick Halmstad sitt eget fotbolls-OS, när det arrangerades en cup för ensamkommande flyktingbarn på Sannarp. …– Det är så kul när det händer saker, säger Reza Mirzai från Afghanistan, som för dagen representerade Nya Zeeland.

ANNONS
|

Bakom fotbollscupen stod skolidrottsledaren Björn Laid, som egentligen har semester från sin tjänst på Hallands skolidrottsförbund.

–Men jag kan inte bara sitta hemma när jag vet att det finns massor av ungdomar som inte har något att göra på sitt sommarlov. Det här är en av mina bästa semesterdagar någonsin, säger Björn övertygande.

Alla boenden för ensamkommande flyktingbarn i Halmstad, såväl kommunala som privata, hade fått en inbjudan till cupen och uppslutningen var stor. De 70-talet ungdomarna delades upp i 10 lag och för att ge lite extra OS-känsla tilldelades de också olika nationaliteter.

ANNONS

–Vi bjuder på allt från derbyn mellan Sverige och Danmark till lite oväntade möten mellan Azerbajdzjan och Guatemala, konstaterar Björn med ett leende.

Flertalet av de ensamkommande flyktingbarnen kommer från Afghanistan och Syrien. Några är alldeles nyanlända, andra har bott i Halmstad i flera år.

–Det betyder jättemycket att det arrangeras sådana här saker. Det ger dem något meningsfullt att göra, och så får de träffa varandra, säger Nikki Malmsten, socialpedagog på Patrikshills boende.

Trots att det märks tydliga skillnader i deltagarnas fotbollskunnande är stämningen på topp och varje mål möts av stort jubel från både deltagare och publik.

–Det viktigaste är att vi träffas och har kul, men det finns ju alltid några som är tävlingsmänniskor, så vi kommer att utse ett vinnande lag som får ett extra fint pris, säger Björn Laid.

Björn och Hallands skolidrottsförbund är även till vardags engagerade i en rad olika aktiviteter för flyktingar.

–Vi låter dem prova på olika sporter, men den sociala biten är lika viktig som själva idrottandet, säger han.

ANNONS