Håkan Jonsson springer för Världens barn.
Håkan Jonsson springer för Världens barn. Bild: Roger Larsson

Håkan Jonsson springer för världens barn

Håkan Jonsson har sprungit maraton på världens alla sju kontinenter och detta inkluderar även Antarktis. Nu är det dags för den livsglada löparen att springa på hemmaplan och sätta Halland på kartan när han springer för insamlingen Världens barn.

ANNONS
|

Håkan Jonsson springer med ett mål i sikte – att hjälpa dem som har det sämre ställt i världen. Den 25 september ska han tillsammans med bland annat biskopen från Göteborg springa genom Halland för att samla in pengar till Världens barn.

– Tanken är att det ska bli så stort som möjligt och samla in så mycket pengar som det bara går. I vanliga fall springer jag för ACT Svenska kyrkan och detta blir mitt bidrag till Världens barn. Vi kommer att tjuvstarta och börja springa den 23 september för det var det enda datumet som biskopen kunde, säger Håkan.

ANNONS

Han har sprungit en del imponerande maraton och är en av få personer som är med i ”The seven continents marathon club”. Men det är insamlingarna som motiverar honom.

– Jag har varit i Sydafrika vid tre tillfällen och fått följa Ingrid Le Rouxs fantastiska arbete med att hjälpa utsatta kvinnor i Kapstadens kåkstäder. Det behövs inte jättemycket pengar för att göra skillnad, säger han och fortsätter:

– Det är sex miljoner barn som är under fem år som dör varje år. Det är förfärliga siffror och jag hade nog inte sprungit om det inte vore för insamlingarna.

Trots att Håkan sprungit i extrema väder som på Antarktis och öknen i Jordanien tycks sensommarvärmen vara lite av ett bekymmer.

– Att ge sig ut för att springa i två mil i denna värmen är inte jättekul och det blir lätt att man känner sig omotiverad. Då får jag upp bilder i huvudet på barnen i Sydafrika och då är det bara att ge sig iväg.

Hur ser förberedelserna ut inför loppet?

– Jag har haft ont i mitt knä och jag har inte kunnat träna så mycket som innan. Men jag kommer vara på gång igen och kommer ju springa i fem dagar i sträck. Det kommer nog att kännas i denna gamla kropp. men som man säger: gammal man gör så gott han kan, säger han och skrattar.

ANNONS

Den 25 september är det tänkt att det blir en uppsamling på Stora torg i Halmstad efter loppet där folk kan vara med och bidra till insamlingen.

Insamlingen går oavkortat till Världens barn som i sin tur delar ut pengar till olika organisationer.

ANNONS