Snart börjar höstterminen 2020 för grundskoleeleverna i Halmstad.
Den 17 augusti börjar skolorna fyllas av elever igen. Enligt Leif Ljungberg, tillförordnad chef för barn- och ungdomsförvaltningen, är man väl rustade för att hantera eleverna. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Halmstad rustar inför skolstart i coronatider

Hur ska föräldrarna kunna vara närvarande utan att vara nära? Det är den stora frågan när förskolor och skolor drar igång höstterminen.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

När gymnasieskolorna gick över till distansundervisning under vårterminen fortsatte grundskolor och förskolor att bedriva verksamhet. Det gör det lättare för dem att dra igång höstterminen menar Leif Ljungberg som är tillförordnad chef för barn- och ungdomsförvaltningen.

– Vi har tränat på att hantera en pandemi under våren så vi står ganska väl rustade inför hösten, säger han.

När eleverna är tillbaka i skolorna om knappt två veckor gäller samma restriktioner som i våras. Att stanna hemma om man har symptom, tvätta händerna och försöka hålla avstånd.

Hålla föräldrar på avstånd

Det som Leif Ljungberg ser som den största utmaningen inför skolstarten är att hantera föräldrarna. När höstterminen börjar är det många elever på nya platser vilket innebär både inskolning och föräldramöten.

ANNONS

– Då brukar föräldrarna vara väldigt närvarande så frågan är hur vi gör föräldramöten på ett annat sätt än vad vi gjort tidigare. När det är inskolning och föräldrar kommer med sina ettåringar är det klart att de behöver vara närvarande, så hur gör vi det på ett bra sätt? Hur kan vi vara ute så mycket som möjligt exempelvis, säger Ljungberg.

Utöver att komma fram till hur föräldrarna ska kunna vara närvarande i barnens skolgång utan att vara fysiskt nära består det förberedande arbetet nu av att utveckla de rutiner om att hålla avstånd som redan finns på plats i skolorna.

– Precis som i resten av samhället det är en utmaning att få dessa regelverk att fungera i matsalen och klassrummet. Det är ett arbete som alla är medvetna om och det är en utmaning, men vi har lyckats väl under våren.

ANNONS