Halmstadläkare nominerad till priset Årets AI-svensk

Överläkaren Markus Lingman från Halmstad kan utses till Årets AI-svensk. Det är hans arbete med information och kommunikation inom vården som ligger till grund för nomineringen.

ANNONS
|

Markus Lingman, som också är strateg i sjukhusledningen i Region Halland, nominerades av en jury som bestod av professorer på svenska universitet och andra experter på digitalisering.

Lingman känner sig hedrad över nomineringen.

– Det är förstås trevligt att bli uppmärksammad för sitt arbete.

I juryns motivering hyllas Markus Lingman bland annat för hans bidrag till informationsdriven vård och för hans förmåga att göra det komplexa förståeligt. Det bevisar han när han förklarar hur han använt AI för att förbättra vården.

– Precis som när du går till skräddaren och får en specialanpassad kostym, på samma sätt skräddarsyr vi vården och gör den faktabaserad.

ANNONS

Information som tidigare inte nyttiggjorts fångas i stället upp och används av datorsystemen. AI är ett kraftfullt verktyg och Lingman är glad över att ha kommit i gång och hoppas kunna bidra till ett säkrare och effektivare vårdsystem.

Priset delas ut av IT &Telekomföretagen tillsammans med Teknikföretagen. Syftet med priset är att främja arbete och engagemang inom AI. De andra nominerade är Amy Loutfi, professor på Örebro universitet; Göran Lindsjö, AI rådgivare för Governo; Martin Svensson, direktör på AI Sweden och Virginia Dignum, Professor på Umeå Universitet.

ANNONS