De studieförberedande programmen är fortsatt populärast. På Praktiska gymnasiet har man däremot sett ett ökat intresse av el- och energiprogrammet.
De studieförberedande programmen är fortsatt populärast. På Praktiska gymnasiet har man däremot sett ett ökat intresse av el- och energiprogrammet. Bild: Leif R Jansson/Fredrik Sandberg/Rebecka Uhlin/TT

Här är de mest sökta gymnasieprogrammen i Halmstad

De senaste åren har samhällsprogrammet varit det mest populära att söka bland niondeklassare i Halmstad. Men de preliminära siffrorna från i år visar att ekonomiprogrammet nu har sprungit om.

ANNONS
|

Den första ansökningsperioden till gymnasiet har avslutats och den 15 april kommer landets niondeklassare få sina första besked om vilken skola och vilket program de kommit in på. Då har de också möjlighet att göra om sina val eftersom det slutgiltiga resultatet inte kommer förrän den första juli.

1490 sökte till gymnasiet i Halmstad

Av totalt 1490 ungdomar som sökt ett gymnasieprogram på någon av skolorna i Halmstad har flest valt ekonomiprogrammet som sitt förstahandsval. Mest populärt är ekonomiprogrammet på Kattegattgymnasiet som 109 personer markerat som sitt förstaval, på andra plats ligger ekonomiprogrammet på Sannarpsgymnasiet. Sammanlagt har 291 ungdomar valt ekonomi som sitt förstahandsval.

Tidigare har samhällsvetenskapsprogrammet varit mest populärt i Halmstad men har nu fått stiga ner på en andraplats, på tredje plats finns naturvetenskapsprogrammet.

ANNONS

– Det är väldigt roligt, vi har sett en stigande trend att söka till ekonomiprogrammet under de senaste fem åren, både på Kattegatt och i kommunen i stort, säger Peter Nylander som är rektor för bland annat ekonomiprogrammet på Kattegattgymnasiet.

Varför tror du de som är intresserade av att gå ekonomiprogrammet väljer just Kattegatt?

– Det är ett program med hög kvalitet och skickliga lärare. Det som sticker ut är att vi är ensamma i Halmstad om att kunna diplomera gymnasieekonomer, säger han.

Studenter på alla program har ett antal valbara kurser. Om eleverna på ekonomiprogrammet på Kattegattgymnasiet väljer specifika ekonomikurser och får godkänt betyg i alla kan de utöver sin gymnasieexamen också få kalla sig för gymnasieekonomer. Det gör ingen skillnad om man söker en högskoleutbildning men skolan marknadsför intyget som en extra merit när man söker jobb.

Mindre intresse för praktiska program

Topplistan över de mest sökta programmen är i stort sätt oförändrad under de senaste tre åren. De studieförberedande programmen är fortfarande populärast medan de yrkesförberedande ligger i botten av listan.

På friskolan Praktiska gymnasiet erbjuds bara yrkesförberedande program. Där ser rektor Helen Skoglund att trenden börja vända och att yrkesprogrammen har fått högre status. Nyligen har skolan utökat elprogrammet.

– De senaste åren har vi bara haft elprogrammet med inriktning dator och kommunikation men nu har vi öppnat upp för ansökningar till elteknik för att vi såg ett stort tryck förra året, säger hon.

ANNONS

Många av de yrkesförberedande programmen utbildar studenterna till eftertraktade yrken. Som undersköterska, elektriker, snickare, lastbilsförare eller VVS-montörer kommer det finnas gott om jobb lagom till studenten enligt Arbetsförmedlingens prognos. Helen Skoglund tror att branscherna behöver börja locka framtida arbetskraft redan i grundskolan för att yrkesprogrammen ska få fler sökande. Hon tar upp vård- och omsorgsprogrammet som ett bra exempel.

– Alla vårdprogram i Halmstad oavsett skola är anslutna till vård- och omsorgscollege. Genom det satsar vi mot årskurs åtta med bland annat en upplevelseverkstad för att presentera yrket för grundskolan. Då representerar vi alla skolor och visar upp hur det fungerar på vårdprogrammet för att locka elever.

Antalet sökande till vårdprogrammen i Halmstad är i stort sett oförändrat de senaste åren. Tror du att dagens situation med coronakrisen kan göra att fler får upp ögonen för yrket och behovet av vårdpersonal?

– Det tror jag absolut, säger Helen Skoglund.

LÄS MER:Ansökningarna uteblir - då läggs två program ner

Så många sökte respektive program*

Ekonomiprogrammet: 291

Samhällsvetenskapsprogrammet: 247

Naturvetenskapsprogrammet: 146

Estetiska programmet: 118

Bygg- och anläggningsprogrammet: 102

Fordon- och transportprogrammet: 79

Barn- och fritidsprogrammet: 68

Vård- och omsorgsprogrammet: 55

El- och energiprogrammet: 48

Naturbruksprogrammet: 39

Restaurang- och livsmedelsprogrammet: 36

Handels- och administrationsprogrammet: 31

Hantverksprogrammet: 28

VVS- och fastighetsprogrammet: 18

Introduktionsprogrammet (med olika programinriktningar): 16

Hotell- och turismprogrammet: 14

Industritekniska programmet: 7

* Statistiken är baserad på antalet sökande under den första sökperioden mellan januari och februari 2020 till alla skolor i Halmstad. Personer som inte är folkbokförda i Halland och har sökt till en skola i Halmstad syns inte i statistiken.

ANNONS