Kyrkorna i Halmstads församling, bland annat Sankt Nikolai, kommer fortsatt vara öppna meddelar Lars Björksell.
Kyrkorna i Halmstads församling, bland annat Sankt Nikolai, kommer fortsatt vara öppna meddelar Lars Björksell. Bild: Roger Larsson

Hela kyrkans julfirande ställs in: ”Jättetråkigt”

Advents- och julfirandet står för dörren. Men på grund av den nya maxgränsen om åtta personer vid offentliga tillställningar ställer många kyrkor i Halmstad in alla konserter och gudstjänster.
– Det är jättetråkigt för oss men rätt i ett större perspektiv, säger Lars Björksell, kyrkohede i Halmstads församling.

ANNONS
|

Ett vanligt år har kyrkorna i Halmstads församling många arrangemang under hela december. Men redan nu har man valt att hålla allt digitalt för att undvika smittspridning.

– Det blir inspelade gudstjänster, en ny för varje söndag eller helgdag. Det blir alltså en för julafton, en för juldagen, en för annandag jul och så vidare, säger Lars Björksell, kyrkohede i Halmstads församling.

Björksell minns att det var liknande läge i våras när coronapandemin först bröt ut.

– Det är ju historiskt. En påsk utan gudstjänst och nu en advents- och jultid. De är så viktiga för massor av människor, även de som inte brukar gå i kyrkan annars.

ANNONS

Kyrkorna är fortsatt öppna för allmänheten: ”Viktigt för oss”

Samtidigt kommer kyrkorna i Halmstads församling fortsatt vara öppna för allmänheten.

– Det är jätteviktigt för oss. Vi följer regler men vill ändå kunna ha öppet för att ge möjlighet till den enskilda andakten, säger Björksell och fortsätter:

– Man måste ha distans, men det har vi. Till exempel Martin Luther och St. Nikolai är jättestora kyrkor där det inte är några problem att följa riktlinjer. Vi har öppet men vi samlar inte folk och vi sjunger inte tillsammans.

Flera andra församlingar, bland annat Söndrum-Vapnö och Snöstorp, skriver på sin hemsida att man gör liknande åtgärder som Halmstads församling.

Svårt med begravningar under riktlinjer: ”Jättetuff tid”

Frågan om begravningar har också varit omdiskuterad i samband med att man inför restriktioner vid offentliga sammankomster. Regeringens undantag är att man tillåter upp till 20 personer vid begravningar.

– Tack och lov går det att vara 20. Men det har inte heller alltid räckt till och det klart det är en jättetuff tid när man först förlorar någon och sedan inte kan ta farväl. Det är hemskt.

Hos Halmstads församling försöker man lösa problemet genom att glesa ut begravningstiderna.

– Det ger tid till enskilt avsked före och efter begravningsgudstjänsten utan att man behöver samla över 20 stycken i kyrkan samtidigt.

ANNONS
ANNONS