Nyinvigning. Hemköp får en ny entré mot Köpmansgatan, men det går även att gå in från Brogatan. Butiken invigs den 22 maj.
Nyinvigning. Hemköp får en ny entré mot Köpmansgatan, men det går även att gå in från Brogatan. Butiken invigs den 22 maj.

Hemköp är snart redo för nystart

Luftproverna är godkända av Arbetsmiljöverket och Hemköp slår upp dörrarna igen den 22 maj. Asbestsaneringen av de sista ytorna ska vara klar inom kort.

ANNONS
|

Hemköp stängde i mitten på februari efter att asbest konstaterats i lokalen och det har varit oklart när matbutiken kan öppna igen. Nu kommer beskedet att den öppnar igen under en festlig invigning torsdagen den 22 maj.

Medarbetarna hjälps nu åt att bygga i ordning och att montera upp hyllor i butiken.

– Det känns fantastiskt, alla är fantastiskt glada. Vi har väntat länge på att kunna öppna. Kunderna har ju också väntat, så det känns bra, säger Maria Nobel, kommunikationschef på Hemköp.

De anställda har under tiden som det har varit stängt fått arbeta på Hemköp i andra städer, bland annat i Göteborg och Helsingborg, eller på postkontoret på Willys i Halmstad. En del har fått gå utbildningar de varit i behov av.

ANNONS

Enligt Maria Nobel har det flutit på bra.

– De har haft saker att göra, nu hjälper alla till att iordningsställa butiken, säger hon.

Asbestsanering pågår fortfarande i vissa zoner, dock inte i själva butikslokalen, men de ska vara färdigsanerade inom ett par veckor, berättar Ulrika Hyll, affärsområdeschef på Byggfast som samordnat saneringen.

– Det går som planerat enligt tidsplanen, det går bra och det är så gott som klart, säger hon.

Enligt Ulrika Hyll följer Byggfast Arbetsmiljöverkets regler som säger att luftprover måste godkännas innan ett område kan öppnas.

– Luftproverna är godkända, säger hon.

När det gäller Åhléns uppger hon att tidsplanen följs även där. Saneringen i den butiken ska också vara klar om drygt ett par veckor.

Anders Foss, inspektör på Arbetsmiljöverket, bekräftar att luftproverna som kommit in från Hemköp är godkända.

– De visar låga värden, så det är helt okej för vår del, säger han.

En zon i taget saneras och luftproverna tas successivt. Senast den sista juni ska byggfirman redovisa en sammanfattande mätrapport av proverna.

ANNONS