Hemvårdsnämnden står fast vid sin rehabiliteringsbassäng

Trots de ökade kostnaderna är hemvårdsnämnden fortsatt positiv till en rehabiliteringsbassäng i det nya korttidsboendet på Nymansgatan. Nämnden fattade också beslut om inköp via e-handel inom hemtjänsten.

ANNONS
|

En enig hemvårdsnämnd står fast vid sitt önskemål om att kommunen ska bygga en rehabiliteringsbassäng i det blivande korttidsboendet på Nymansgatan. Det beslutades på det senaste sammanträdet.

Reagerade på priset – ärendet tog ny vända

Bassängen ser ut att bli 2–4 miljoner kronor dyrare än beräknat och med en driftkostnad på 1,3 miljoner kronor årligen.

Med anledning av de ökade kostnaderna tog ärendet en ny vända. HP har tidigare rapporterat att fastighetsnämnden reagerade på priset och lyfte frågan till samhällsbyggnadsutskott. Utskottet beslutade i sin tur att hemvårdsnämnden skulle få yttra sig om bassängens betydelse.

LÄS MER: Rehabbassäng dyrare än beräknat – oklart om den byggs

ANNONS

Men politikerna hemvårdsnämnden är fortsatt positiva till bassängbygget – de ökade kostnaderna till trots.

Bassängen är en hälsofrämjande åtgärd som på sikt kan leda till att behovet av hemtjänst eller inflytt till äldreboende kan fördröjas. Därmed är det en investering som på sikt lönar sig för kommunen, skriver hemvårdspolitikerna i sitt svar till utskottet.

LÄS MER: Nämnd vill ha bassäng på nytt korttidsboende

Hemtjänsten ska göra inköp via e-handel

Hemvårdsnämnden fattade även beslut om att hemtjänsten i kommunen under en period ska göra inköp av mat och andra dagligvaror via e-handel – i stället för att personalen handlar i butik.

Bakgrunden är att hemtjänstpersonalen lägger mycket tid på att köa i butiker samt att hantera kontanter, kvitton och inköpslistor.

E-handeln är tänkt att frigöra personal för omvårdnadsinsatser, i stället för serviceinsatser. Det innebär också att alla kunder får tillgång till samma utbud, extrapriser och hemleverans.

Hemtjänstpersonal ska endast medverka vid beställning av varorna. Behöver kunden hjälp med att ta emot varorna så sköts det av förvaltningens servicepersonal.

Upphandlingen beräknas vara klar i december och kosta 3,8 miljoner kronor.

ANNONS