Det blir ingen nollning i Halmstad i augusti, studentkåren har beslutat att det inte är genomförbart.
Halmstad studentkår har försökt hitta en lösning på att kunna genomföra nollningen i höst men har nu beslutat att det inte är möjligt. Bild: Halmstad studentkår

Högskolans nollning flyttas till januari

Augusti kommer inte bli sig likt på många sätt, bland annat kommer det inte synas några stora studentgrupper med färgglada overaller. Halmstad studentkår har beslutat att flytta högskolans nollning till januari på grund av coronapandemin.

ANNONS
LocationHögskolan i Halmstad|
|

Planeringen inför tio-dagars-festen som nollningen innebär för de nya studenterna på Högskolan i Halmstad har pågått under hela året. Redan i våras började man planera efter flera scenarion i hopp om att kunna genomföra nollningen på ett coronasäkert sätt i augusti. Men nu har studentkåren beslutat att det inte kommer att gå.

– Det blir helt enkelt inte en hållbar situation, säger Timmie Hansson, ordförande för Halmstad studentkår.

Nollningen flyttas från augusti till januari

I stället ska nollningen bli av när vårterminen börjar i januari. Det innebär att programmet, som till stor del brukar bestå av utomhusaktiviteter, behöver stuvas om. Men förhoppningen är att göra en så likvärdig nollning som möjligt för de nya studenterna.

ANNONS

– Det blir mycket ”copy paste” och målet är att vi ska efterlikna en augustinollning även om vi kanske inte kommer kunna göra en tio-dagars. Men det ska efterlikna så mycket som möjligt, säger Timmie Hansson.

Skapa gemenskap och hitta vänner

Syftet med nollning för högskolans nya studenter är att skapa gemenskap, lära känna blivande studiekamrater och lära sig den nya skolan och kanske även den nya staden. Att studenterna inte får inleda sin studietid med en nollning kan innebära att en del av det går förlorat.

– Traditionen blir lidande och det är det tråkigaste. Och det här med att nollningen skapar en gemenskap och man ska lära sig hur det fungerar på högskolan och lära sig hitta. Bara en sån enkel sak ger jättemycket när man ska börja plugga.

Högskolan som under våren gått över till distansundervisning kommer gå tillbaka campusundervisning igen när höstterminen börjar. För att de nya studenterna ska få ett välkomnade när de anländer till Halmstad planerar studentkåren mindre aktiviteter under hösten som ska ersätta en del av nollningen.

– Vi planerar både digitala och fysiska aktiviteter. Exempelvis kan vi ha rundvandringar på Högskolan och även då jobbar vi med olika scenarion. Vi räknar med att maxgränsen på 50 personer kommer ligga kvar under hösten.

ANNONS

Hur är känslan i studentkåren nu?

– Vi ser mycket möjligheter och diskuterar hur vi ska tackla det på bästa sätt och hur ska vi kunna välkomna de nya studenterna. Jag tror man har en förväntan om att hösten kommer bli rolig i alla fall, säger Timmie Hansson.

ANNONS