Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Michael Ahlberg: Högt pris för rent vatten – men vem ska betala priset?

Rent, kallt vatten! Finns det något bättre? Att vattnet vi släcker törsten med är friskt och smakar gott är en självklarhet för alla i Halmstad – i vår del av världen är detta nästan att betrakta som en mänsklig rättighet.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Och vårt vatten smakar gott. För några år sedan kom Halmstad till riksfinal i en tävling om Sveriges bästa dricksvatten. “Balanserat med porlande fräschör och elegans. En stilfull törstsläckare”, löd beskrivningen.

Men, har det visat sig, det finns en bismak som inte märks direkt. Vattnet vi dricker innehåller i vissa områden i Halmstad för höga halter av PFAS – ett samlingsnamn för hälsofarliga evighetskemikalier som används i allt från kläder och smink till matförpackningar och tidigare i brandskum.

HP har skrivit många artiklar om PFAS men i dag inleder vi en större granskning av hur PFAS påverkar Halmstadbornas hälsa – och vårt vatten. I flera veckor har HP:s vetenskapsreporter Cicki Gustafsson gått igenom ett stort och omfattande material – och resultatet är något som alla bör läsa. Vi har plöjt igenom hundratals sidor av dokument och handlingar. Vi har lusläst analyser och begärt ut gamla mätvärden. Vi har träffat barnfamiljer och andra medborgare som varje dag dricker och använder Halmstads vatten. En av dem är Hanna, som använder sitt dricksvatten till allt, och som just har fått veta att halterna hemma där hon bor är flera gånger högre än det nya gränsvärdet tillåter.

ANNONS

Vi har pratat med experter, samt politiker och tjänstemän, om hur det kommer sig att miljögifterna har funnits i Halmstadsbornas dricksvatten i decennier.

För att ta reda på hur mycket PFAS som finns i dricksvattnet i kranen hemma hos vanliga familjer har vi även testat vattnet. HP anlitade det välrenommerade företaget Eurofins för att ta reda på hur det ser ut på tre olika platser i kommunen: öster om Nissan, i centrum och i de västra delarna av Halmstad. I ett av områdena bör en ettåring inte dricka mer än ett enda glas om dagen för att inte få i sig mer PFAS från vattnet än vad som anses säkert.

I de första delarna av HP:s granskning kommer vi att berätta vad analyserna avslöjar – och på hallandsposten.se kan du själv ta reda på hur mycket du eller dina barn kan dricka per dag utan risk.

Under åren har Laholmsbuktens VA försökt komma till rätta med problemen på olika sätt: kolfilter har installerats och så sent som i oktober 2023 kopplades Mickedala-täkten bort från ledningsnätet. Kommunens egna tester visar att det är svårt att hamna under de nya gränsvärden som blir tvingande 2026.

Redan 2009 kom larm om att Försvarsmaktens övningar med brandskum på flygplatsen misstänktes ha förorenat grundvattnet med PFAS – brunnarna vid Mickedalaverket var värst drabbade, fick kommunen veta.

ANNONS

Den moderate riksdagsledamoten Lars Püss, som mellan 2010 och 2014 var ordförande i det som då hette Halmstads miljö- och hälsoskyddsnämnd, säger nu till HP:

“PFAS-ämnen hör inte hemma i vattnet vi dricker, det är en djävulsk sak att de hamnat där”.

Det är en uppfattning som nog många delar i dag.

För på flera håll i Sverige har det kommit larm om höga halter av PFAS i dricksvattnet. Problemen i Kallinge i Blekinge, där halter på över 10 000 nanogram per liter vatten uppmätts, har kallats en av de största miljöskandalerna i Sveriges historia.

I Uppsala, som likt Kallinge och Halmstad har en övningsplats där militären använt brandskum för att släcka brinnande flygbränsle, har också Mark- och miljööverdomstolen slagit fast att Försvarsmakten ska betala för saneringen.

Domen kommer att överklagas till Högsta domstolen, men hittills har Uppsala kommun betalat 37 miljoner för att sanera dricksvattnet och de räknar med årliga kostnader på fyra miljoner framöver.

Dessutom ska Uppsala investera 100 miljoner för att bygga ut PFAS-reningen ytterligare.

Så det går att få ordning på vattnet – men det kommer att ta tid och kosta pengar.

Frågan är vem som ska betala priset för Halmstad förorenade dricksvatten?

ANNONS