Hotel Tylösand firar 100 år av kärlek – 25 år sedan Per Gessle blev delägare

100 år har gått sedan AB Tylösand Havsbad bildades och det är 25 år sedan som Per Gessle och Björn Nordstrand tog över som ägare. Två jubileer firas under 2020 – det uppmärksammas med en stor utställning och flera andra aktiviteter.

ANNONS
LocationHalmstad, Tylösand|
|

Elisabeth Haglund har varit vd på Hotel Tylösand i ungefär 20 år, men hon har jobbat på hotellet betydligt längre.

– Jag har arbetat här i nästan 40 år – 1982 blev jag fast anställd som restaurangchef. Mycket hinner hända under åren, säger hon.

AB Tylösand Havsbad bildades 1920

I början på 1900-talet fanns det ett antal drivande personer som ville att man skulle ta vara på stränderna längs staden – detta för att locka besökare under högsäsong. En av dem var hovfotografen Johan Hallberg. Till slut bestämdes det att man skulle satsa på Tylösand.

Den 5 mars 1920 bildades AB Tylösand Havsbad, och mycket har såklart hänt sedan dess.

ANNONS

Elisabeth beskriver dagens hotell:

– I dag är Hotel Tylösand en resort. Vi har allt från spa, konferensrum, flera restauranger, nattklubb med mera. För oss är helheten väldigt viktig. Vi kan inte säga att en avdelning är viktigare än den andra. Alla avdelningar inklusive personalen gör Hotel Tylösand.

Per Gessle och Björn Nordstrand blir hotellägare

Per Gessle och Björn Nordstrand tog över som hotellägare för 25 år – vilket också ska firas under 2020.

– Det känns fantastiskt att jobba på en arbetsplats som har en sådan stor betydelse för andra. Jubileumsåret firas bland annat med en stor utställning. Man kan se en tidslinje om vad som har hänt sedan starten.

Tidslinjen bjuder besökare på bland annat bilder från när det engelska Premier League-laget Liverpool hälsar på under 1980-talet. Man kan läsa om den fräcka stölden på Restaurang Tylöhus, 1939. Då stal en eller flera tjuvar en spritkassa på 3600 kronor, som motsvarar cirka 105 000 kronor i dagens värde.

Fotbollslaget Liverpool hälsar på.
Fotbollslaget Liverpool hälsar på. Bild: Jari Välitalo

Utställningen kallas för ”100 år av kärlek” och allt som sker under jubileumsåret går under samma tema.

– Vi kommer också fira med 90-tals-after beach med Apopocalyps. Vi har satt upp ett Instagramvänligt stort fotohjärta ute på klipporna vid hotellet där man kan ta vackra bilder. Fler aktiviteter släpps under året.

ANNONS

Vad bär du själv på för minnen?

– Jag har många fantastiska minnen, men jag minns såklart när jag blev fast anställd 1982. Nu som vd är det så stimulerande att få vara en del av utvecklingen här på hotellet. Ett annat starkt och betydelsefullt minne är såklart när Per Gessle och Björn Nordstrand tog över som ägare. Det var en stor händelse som förde med sig många positiva saker, säger Elisabeth.

Att få jobba med en ägare som Per, som hellre säger ja än nej, är otroligt roligt.

Per Gessle och Björn Nordstrand tog över som ägare för 25 år sedan.
Per Gessle och Björn Nordstrand tog över som ägare för 25 år sedan. Bild: Pamela Hanné

Vad betyder hotellet för dig?

– Jättemycket. Jag har alltid varit stolt över att få jobba här, och utan gästerna hade det inte gått. Jag är så tacksam för alla gäster som gett oss skratt, men också utmaningar.

Vill du veta mer om vad som händer under året på hotellet? Hela programmet hitta du via länken.

Läs också: Kärlekshistorier sökes till hundraåring i Tylösand

ANNONS