Hyresgäster protesterar mot rivning av uteplatser

HFAB:s policy att uteplatser måste rivas vid flytt upprör hyresgäster i Söndrum. De menar att det inte finns någon logik i att riva något fullt fungerande som nästa hyresgäst vill ta över.
– Vi har gjort en namninsamling för vi tycker att beslutet ska ändras, säger Karin Abrahamsson, en av de boende.

ANNONS
LocationSöndrum|
|

Karin Abrahamsson, Ingela Roos och Lisbeth Turnäs har alla bott länge i HFAB:s lägenheter i Soldalen, Söndrum – 29, 25 respektive 12 år.

I samband med att Karins granne skulle flytta kom de för första gången i närkontakt med bolagets policy som antogs för ett par år sedan. Denna innebär att eventuella uteplatser ska rivas i samband med flytt.

– Som vi ser det är det fullständigt vansinnigt att riva en jättebra altan som är i gott skick och som kommande hyresgäst vill ta över. Folk har varit väldigt upprörda över detta, säger Karin.

Stod inte i annonsen

Lisbeth Turnäs tillägger att när lägenheten utannonserades stod det ingenting om att altanen skulle tas bort.

ANNONS

– Alla som tittat på lägenheten har trott att den skulle få vara kvar. Det är ju väldigt konstigt att de inte upplyst om det i annonsen. Som vi har förstått det har de första fem valt att tacka nej just för att de har fått veta att altanen ska rivas, säger hon.

Dessutom har det varit lite olika bud från bolaget enligt Karin.

– De har velat fram och tillbaka. Först skulle hela altanen rivas utom väggen mot mitt. Sen räckte det med att bara ta bort taket, men nu är de tillbaka till att allt ska rivas, säger hon.

Lisbeth tycker inte heller att reglerna harmonierar med bolagets miljöpolicy.

– I den står det att HFAB ska präglas av ett starkt miljötänkande och ständiga förbättringar, och att man ska arbeta för att minska sin miljöpåverkan. Det tycker jag inte att man gör i det här fallet för då ska man väl ta tillvara på saker och värna om hyresgästerna, säger hon.

Namnlista för förändring

Karin har tagit initiativet till en namnlista som nästan 30 hyresgäster har skrivit på hittills.

– Vi skriver att vi protesterar mot rivning av välskötta uteplatser och altaner vid hyresgästbyte. Vi tycker att det hade varit bättre att nästa hyresgäst får skriva på kontraktet att de själva sköter altanen och alla kostnader den kan innebära. Då går ju HFAB fri.

ANNONS

Hon berättar vidare att hon har skickat flera mejl till HFAB utan att få svar. I måndags kom ett företag för att riva altanen, men personalen åkte hem med oförrättat ärende.

– De tyckte inte heller att altanen skulle rivas, berättar Karin som nu har skickat ett nytt mejl till bolaget.

I detta har hon bifogat en bild på namnlistan och ber om att beslutet om rivning omprövas.

Inga planer på regeländring

Per Lidetun, fastighetsförvaltningschef på HFAB, säger att han har full förståelse för hyresgästernas synpunkter. Det finns dock inga planer på att förändra reglerna just nu.

– Vi har under flera års tid haft problem med otillåtna utbyggnader och reglerna har varit väldigt oklara. Därför tog vi fram de här nya rutinerna som gör det tydligare för hyresgästen vad man får och inte får göra på sin uteplats. Målsättningen är att få mer enhetliga och snyggare utemiljöer. Men jag vill påpeka att rivning endast gäller vid avflytt eller planerade renoveringar, säger han.

I dagsläget är det inte aktuellt för bolaget att låta en ny hyresgäst ta över ansvaret för en befintlig altan eller annan utbyggnad. Företaget har heller inga planer på att söka bygglov för att uppföra nya, enhetliga uteplatser i området.

– Du kan fortfarande bygga en trall, men inte tak. Det är de rutinerna vi har nu och vi har valt att hålla den linjen för att behandla alla hyresgäster lika, oavsett var man bor. Vi jobbar löpande med våra rutiner och synpunkter från våra hyresgäster är viktiga, men i dagsläget har vi inga planer på att söka bygglov, säger Per Lidetun.

ANNONS

Varför Karin inte har fått något svar från HFAB kan han inte svara på.

– Jag fick mejl om detta i dag och har precis svarat, säger han.

LÄS MER:Flytten från HFAB blev en mardröm

LÄS MER:"Policyn för uteplatser har ändrats"

ANNONS