C-medlemmen och företagaren Magnus Persson är kritisk till att HFAB:s årliga personalkostnader ökat från 72 miljoner kronor till 100 miljoner kronor på bara tre år – och menar att ordföranden Jimmie Tschander (C) borde ha agerat för att stoppa utvecklingen.
C-medlemmen och företagaren Magnus Persson är kritisk till att HFAB:s årliga personalkostnader ökat från 72 miljoner kronor till 100 miljoner kronor på bara tre år – och menar att ordföranden Jimmie Tschander (C) borde ha agerat för att stoppa utvecklingen. Bild: Roger Larsson

Intern C-kritik mot HFAB:s skenande personalkostnader

När Centerpartiet hade medlemsmöte gick de tunga namnen i C-toppen ut och lovordade Jimmie Tschanders insatser i HFAB.
Men C-medlemmen och företagaren Magnus Persson är kritisk till att ordföranden låtit bostadsbolagets personalkostnader på tre år stiga med över 100 000 kronor per anställd.

ANNONS
|

I ett mejl till 25 namn inom det lokala Centerpartiet riktar C-medlemmen Magnus Persson, känd företagare från Malte Fuel & Wash AB, hård kritik mot partiets ordförande i HFAB.

Persson pekar på att det kommunala bostadsbolagets personalkostnader ökat från 72 miljoner kronor till 100 miljoner kronor på bara tre år – och menar att Jimmie Tschander (C) som ordförande missat att hindra denna utveckling.

I ett mejl till 25 lokala C-politiker står det att HFAB:s styrelse, under Jimmie Tschanders ledning, ”inte haft den kontrollfunktion som behövs” – i och med att en generell löneökning på 19 procent tillåtits på bara tre år.
I ett mejl till 25 lokala C-politiker står det att HFAB:s styrelse, under Jimmie Tschanders ledning, ”inte haft den kontrollfunktion som behövs” – i och med att en generell löneökning på 19 procent tillåtits på bara tre år. Bild: Roger Larsson

HP granskade förra året också HFAB:s personalkostnader och konstaterade då att det var svårt att jämföra årsredovisningarna från år till år eftersom man kan säga att det blandades mellan äpplen, päron och till och med fruktsallad.

ANNONS

LÄS MER:HFAB ska få höjda vinstkrav – men önskar sänkta

För att få rätsida på redovisningen har Persson själv kontaktat HFAB:s personalenhet för att räkna samman fastanställda, vikarier och tillfälliga anställningar till så kallade årsarbeten. Han har då fått fram att personalen på tre år ökat från 135 till 157.

När han slår ut den årliga personalkostnaden på antalet anställda låg den 2017 i snitt på 535 000 kronor per person, medan den år 2020 hade ökat till 638 000 kronor per person.

”Makalöst oansvarigt”

I mejlet som skickats till hela den lokala C-toppen, från kommunstyrelsens vice ordförande Jenny Axelsson och neråt, kallar han detta för ”makalöst oansvarigt” mot både medborgarna, i form av ägare, och hyresgästerna, i form av kunder.

Magnus Persson skriver att ”styrelsen inte haft den kontrollfunktion som behövs” och att den inte borde ha tillåtit en generell löneökning på 19 procent på tre år.

HP har i tidigare granskningar kommit fram till att chefslönerna på HFAB sprungit ifrån chefslönerna på liknande nivåer i den vanliga kommunala verksamheten, utanför bolagen. I samband med att Rydberg Lilja fick sparken bekräftade Tschander att han och styrelsen fått kritik av Mattias Rossköld för att vd:n gett cheferna för höga löner – men poängterade att det inte var enda anledningen till att lösa ut hennes fallskärm.

ANNONS

Intressant är också att Magnus Persson inför Centerpartiets medlemsmöte ville ha in en särskild punkt om Tschanders agerande i HFAB.

Jimmy är skitbra i sin roll som ordförande i HFAB och inte någon springpojke till kommunledningen som tidningen vill att det ska se ut som.

I ett svar från Anna Ginstmark, som är C-ordförande i Halmstad, fick han dock veta att det trots ”mycket skriverier i tidningarna” inte skulle bli så.

Centerpartiets ordförande i Halmstad, Anna Ginstmark, har på Facebook beklagat sig  över att ”HP agerar helt åt skogen just nu” och menar att tidningen i stället borde ”hjälpa till att sprida info”.
Centerpartiets ordförande i Halmstad, Anna Ginstmark, har på Facebook beklagat sig över att ”HP agerar helt åt skogen just nu” och menar att tidningen i stället borde ”hjälpa till att sprida info”. Bild: Roger Larsson

I stället slog Ginstmark fast att ”Jimmy är skitbra i sin roll som ordförande i HFAB och inte någon springpojke till kommunledningen som tidningen vill att det ska se ut som.” Hon klämde även dit ett ”heja dig, Jimmy!” i sitt svarsmejl.

Det måste bero på att de som är inblandade vill tiga ihjäl frågan i stället för att ge trovärdiga förklaringar.

Persson svarade i sin tur att ”det måste bero på att de som är inblandade vill tiga ihjäl frågan i stället för att ge trovärdiga förklaringar”.

Fullt förtroende för Tschander

Vid medlemsmötet uttalade sedan såväl Jenny Axelsson som Yngve Kihlberg, ordföranden i Halmstads stadsnät AB, att de har fullt förtroende för Tschander.

Yngve Kihlberg (C), ordförande i Halmstads stadsnät som HFAB tvingades skriva avtal med, och Jenny Axelsson (C), som sitter i styrelsen för Halmstad Rådhus AB som gav direktiv till HFAB, ger Jimmie Tschander sitt fulla stöd.
Yngve Kihlberg (C), ordförande i Halmstads stadsnät som HFAB tvingades skriva avtal med, och Jenny Axelsson (C), som sitter i styrelsen för Halmstad Rådhus AB som gav direktiv till HFAB, ger Jimmie Tschander sitt fulla stöd. Bild: Roger Larsson

HP har i sin granskning av turerna kring HFAB:s avtal med Halmstads stadsnät AB om digitala tjänster konstaterat att det var de kommunala bolagens moderbolag, Halmstads Rådhus AB, som tvingade igenom affären.

LÄS MER:HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

Tidningen har beskrivit hur HFAB:s experter och vd ville upphandla tjänsterna. Dels för att de ansåg att Lagen om offentlig upphandling krävde det. Dels för att de kommit fram till det skulle bli en bättre affär – både ekonomisk och kvalitetsmässigt – för såväl bostadsbolaget och hyresgästerna i de 11 000 lägenheterna.

ANNONS

LÄS MER:HFAB:s avtal blir rättssak – uppges värt jättebelopp

Moderbolaget HRAB tog dock i februari 2020 beslut om att tvinga HFAB att förlänga med Stadsnätsbolaget – vilket styrelsen under Jimmie Tschanders (C) ledning därför gav i uppdrag till vd:n Catharina Rydberg Lilja.

LÄS MER:Stadsnätsbolagets existens var hotad utan HFAB-avtalet

Eftersom hennes uppdrag var att teckna ett avtal på ”affärsmässiga grunder” vägrade hon först att underteckna det som Stadsnätsbolaget tog fram under året – med hänvisning till att det inte var affärsmässigt.

LÄS MER:Sparkade vd:n: ”Kommunchefens samtal med mig var inte trevliga”

Först efter att HRAB i början av 2021 på nytt tagit Tschander i örat klubbade HFAB:s styrelse igenom att ge vd:n order om att skriva under avtalen – fast beslutet var då oenigt, eftersom ledamöterna från V och M anmälde avvikande mening.

Påtryckningar och hot

Trots att Rydberg Lilja då lydde order, fick hon ändå silkessnöret i april. Tschander har hela tiden hävdat att det var ett självständigt beslut från honom och övriga i styrelsen – men enligt HP:s källor skedde det efter påtryckningar och hot om att styrelsen annars skulle avsättas, precis som den föregående hade sparkats.

Kommundirektör Mattias Rossköld och Carl-Johan Berthilsson (M) ska ha legat bakom ultimatumet som Jimmie Tschander berättade om för Catharina Rydberg Lilja innan hon fick sparken.
Kommundirektör Mattias Rossköld och Carl-Johan Berthilsson (M) ska ha legat bakom ultimatumet som Jimmie Tschander berättade om för Catharina Rydberg Lilja innan hon fick sparken. Bild: Jari Välitalo

Rydberg Lilja har i sommar också bekräftat det som HP fått fram, genom att avslöja hur Tschander själv berättat för henne om ultimatumet mot styrelsen och påtryckningar från moderbolagets vd Mattias Rossköld och ordförande Carl-Johan Berthilsson (M).

LÄS MER:”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

LÄS MER:HFAB har glömt plocka bort sparkad vd från dotterbolagen

När HP dessutom visade att Tschander hade fel som stängde ute personalen från insyn vid det extrainkallade mötet där vd:n sades upp – när han hänvisade till att det var ”myndighetsutövning mot enskild” – skyllde han på att kommunledningsförvaltningen sagt åt honom att använda den lagparagrafen.

ANNONS

LÄS MER:Därför var det fel att hindra HFAB:s personal från insyn

Just Centerpartiets Anna Ginstmark har för övrigt i helgen beklagat sig på Facebook över att ”HP agerar helt åt skogen just nu” och menar att tidningen i stället borde ”hjälpa till att sprida info”.

HP har sökt Magnus Persson för att ge honom chansen att utveckla sin kritik, men han har avböjt att medverka.

HFAB – detta har hänt

I april i år meddelade det kommunala bostadsbolaget HFAB att Catharina Rydberg Lilja lämnar tjänsten som vd. ”Olika syn på bolagets framtid”, var skälet som uppgavs i ett pressmeddelande.

I början på augusti kan dock HP avslöja att det finns mer bakom beslutet.

Enligt uppgifter till HP ska en konflikt ha blossat upp kring avtalet som kommunikationsoperatör för bolagets 11 000 lägenheter.

Catharina Rydberg Lilja förespråkade en upphandling av tjänsten, men högsta ledningen ska ha velat låta kommunägda Halmstads stadsnät fortsätta driften.

Enligt HP:s källor ska kommundirektör Mattias Rossköld ha ställt ett ultimatum till HFAB:s ordförande Jimmie Tschander (C): Endera skulle styrelsen avsättas eller vd:n.

Mattias Rossköld dementerar uppgifterna och säger till HP att: ”Jag har inte legat på någon styrelse, det är styrelsens eget beslut att entlediga vd:n”.

Efter att HP publicerat intervjun med Rossköld väljer Rydberg Lilja att tala ut om mötet med ordförande Jimmie Tschander och vice ordförande Maria Persdotter som föranledde avskedet, och bekräftar att det har utövats påtryckningar: ”Jag undrade förstås vem som stod för påtryckningarna. Svaret jag fick var att de kom från HRAB:s vd Mattias Rossköld och HRAB:s ordförande Carl-Johan Berthilsson”.

ANNONS