En skiss på äldreboendet från kommunens förstudierapport. Boendet får 60 platser, efter beslut i samhällsbyggnadsutskottet.
En skiss på äldreboendet från kommunens förstudierapport. Boendet får 60 platser, efter beslut i samhällsbyggnadsutskottet. Bild: Halmstads kommun

Klart: Äldreboende med 60 platser byggs på Ranagård

Det blir ett äldreboende på Ranagård med 60 platser. Det har samhällsbyggnadsutskottet nu beslutat. Samtidigt möjliggörs ytterligare 60 platser på tomten i framtiden.

ANNONS
|

Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott har bestämt att det planerade äldreboendet på Ranagård i Söndrum ska få 60 platser.

Utskottet fattade beslutet på tisdagen.

– Äldreboendet ska byggas med 60 platser, med möjlighet till byggnation av ytterligare 60 platser när behov uppstår, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i utskottet.

Beslutet innebär också att 12 miljoner kronor förs över till fastighetsnämnden för att påbörja projekteringen av äldreboendet. Boendet beräknas kosta drygt 122 miljoner kronor.

Delade meningar om äldreboendet

Som HP rapporterat tidigare har åsikterna om hur det nya äldreboendet på Ranagård ska utformas gått isär.

Det har handlat om två alternativ. Alternativ ett, ett större boende med 120 platser, och alternativ två, ett mindre boende med 60 platser och kompletterande plusbostäder eller äldrelägenheter intill.

ANNONS

Hemvårdsnämnden har förespråkat det andra alternativet. Argumenten har bland annat varit ekonomiska, ett boende med 120 platser medför ökade kostnader, men nämnden har också ansett att en stor byggnation riskerar att få en institutionell karaktär.

Därtill har nämnden bedömt att 60 platser räcker för att täcka det behov som finns i området.

Samhällsbyggnadsutskottet har lyssnat på hemvårdsnämndens yttrande och valde att gå på linjen med ett mindre äldreboende.

Dock stängdes inte dörren för ett äldreboende med 120 platser – utskottets beslut innebär också att ytterligare 60 platser ska kunna byggas på tomten i framtiden, när behovet uppstår.

– Fastigheten har beteckningen vård. Dessa fastigheter är mer sällsynta, de växer inte direkt som svampar i skogen. Att bygga kompletterande plusbostäder eller äldrelägenheter på fastigheten vore därför ett slöseri med värdefull mark, säger Jenny Axelsson.

Sverigedemokraterna var överens med utskottet om storleken på äldreboendet, men själva utförandet av projektet var partiet helt emot. SD ville att boendet skulle byggas av ett privat företag – inte kommunen.

Mankell (M) nöjd med beslutet

Hemvårdsnämndens ordförande Ann-Charlott Mankell (M) är nöjd med beslutet i samhällsbyggnadsutskottet, trots att det inte blev exakt som hennes nämnd ville.

– Jag ser det som ett positivt beslut. 60 platser möter dels vår budget och dels det behov som vi har identifierat i samråd med tjänstemännen, säger hon och tillägger:

ANNONS

– Dock hade jag önskat att man lyssnat mer på medborgarna och öppnat upp för trygghetsboenden. Vi ser en trend i kommunen, en trend som blivit ännu mer tydlig under årets pandemi, där allt fler vill vara självständiga och bo hemma så länge det går.

LÄS MER: Olika åsikter om storlek på nytt äldreboende

LÄS MER: Äldreboende på Ranagård kan bli dubbelt så stort

Fakta: Några andra ärenden i KSU den 29/9

Nya bostäder i Haverdal på samråd

Fastigheterna Haverdal 27:1 och 18:53 prövas för bostadsändamål. Den befintliga bebyggelsen ska förtätas med åtta-nio friliggande enbostadshus. Förslag till ny detaljplan, som möjliggör byggnationen, ska ut på samråd.

Markanvisningsavtal för 16 lägenheter i Åled

Samhällsbyggnadsutskottet har godkänt markanvisningsavtal med Djäknebol mark och exploatering AB. Företaget vill bygga fyra flerbostadshus i två plan – sammanlagt 16 bostadsrätter – på fastigheten Enslövs Djäknebo 1:11 i Åled.

Micke Syds seniorboende på granskning

Förslag till detaljplan som möjliggör ett seniorboende på fastigheten Haverdal 22:1 ska ut på granskning. Därmed kan berörda parter tycka till om förslaget. Seniorboendet innebär omkring 40 nya bostadsrättslägenheter i fem tvåplanshus i Haverdal.

Reservationsavtal på Kistinge

Samhällsbyggnadsutskottet beslutade att godkänna reservationsavtal för industrifastigheten 20:433 på Kistinge industriområde. Företaget Eleiko Group AB vill bygga lagerlokaler på tomten. Fastigheten är omkring 31 000 kvadratmeter stor med en prislapp på 9,2 miljoner kronor.

Klimatanläggning på Strandvallens förskola

En miljon kronor investeras för att bygga en klimatanläggning för kyla på Strandvallens förskola på Vallås. Samhällsbyggnadsutskottet beslutade att föra över pengarna till fastighetskontoret så att projektet kan genomföras. Syftet är att testa ny teknik för att kyla framtida kommunala lokaler när klimatet blir varmare. Projektet ska utvärderas efter två år.

Godkänt planbesked för förskola i Trönninge

En sökande vill fortsätta bedriva förskoleverksamhet i Trönninge, vilken denne har gjort på den aktuella fastigheten sedan 1989. Fastigheten är Trönninge 11:132 och detaljplanen medger endast bostadsändamål. Utskottet beslutade om positivt planbesked.

ANNONS