Kommunen förnekar hemliga hotellavtal

Bland hotellmotståndare och företrädare för Folkinitiativet pratas det om hemliga avtal som ska innebära att kommunen måste betala stora skadestånd om planerna inte blir av.
– Det finns inga sekretessavtal, allting är offentligt, kommenterar stadsbyggnadsdirektör Lisa Rönnberg.

ANNONS
|

Framför allt på sociala medier beskylls Halmstads kommun för olika former av hemlighetsmakeri kring det planerade hotellbygget.

Företrädare för Folkinitiativet, som talespersonen Pia Arborelius, har också framfört till HP att många är övertygade om att det ligger något i talet om hemliga avtal.

LÄS MER:Folkinitiativet kräver ordet ”Picassoparken” på valsedlarna

Hotellmotståndare varnar för hemliga avtal
Pia Arborelius är talesperson för Folkinitiativet och höll i helgens ballongmanifestation i Picassoparken. Hon säger sig höra mycket snack om hemliga avtal kring skadestånd. Bild: Jari Välitalo

– Det snackas mycket om att tjänstemännen har skrivit avtal med intressenterna som gör att kommunen måste betala stora skadestånd om hotellbygget måste ställas in efter folkomröstningen, säger hon till HP.

”En massa villfarelser sprids”

När HP för påståendena vidare till stadsbyggnadsdirektör Lisa Rönnberg dementerar hon dem direkt.

– Vi känner också till att det sprids en massa villfarelser kring hotellprojektet – och därför lägger vi ut extra mycket information på kommunens hemsida, säger hon och menar att det är farligt för demokratin om olika parter i debatten försöker ge intryck av att något inte stämmer genom att sprida konspirationsteorier.

ANNONS

LÄS MER:Avfärdar anklagelser om tjänstemannastyre

– Fördelen med offentlig verksamhet är att den är transparent. Allt som händer i det här ärendet är spårbart och alla handlingar går att begära ut, säger hon.

Kommunal chef varnar för konspirationsteorier
Lisa Rönnberg är samhällsbyggnadsdirektör och poängterar att det inte finns några sekretessavtal gällande hotellprojektet. Bild: Cecilia Welin

– Ibland finns det fall där man har sekretessavtal, men det finns inga sådana kring hotellprojektet.

7,5 miljoner kronor

I ramavtalet står att kommunen svarar för kostnaderna för detaljplanearbetet och de utredningar som behövs.

– Vår bedömning är att vi hittills lagt ner 5 miljoner kronor på arbetet och att det totalt kommer landa på 7,5 miljoner kronor när allt är färdigt, säger kommunens mark- och exploateringschef Magnus Sjöberg.

LÄS MER:Så går bearbetningen av hotellförslaget

Exploatörer kan tvingas betala

I avtalet finns reglerat vad som händer om exploatörerna skulle dra sig ur projektet. De är då skyldiga att bekosta samtliga kostnader som lagts ner på att ta fram detaljplanen.

– Hittills har vi inte fått några indikationer på att de fått kalla fötter av kraven på en folkomröstning. Min upplevelse är att de har full respekt för den demokratiska process som är igång, säger Lisa Rönnberg.

Kommunen får avbryta

Samtidigt står det också i avtalet att kommunen kan avbryta detaljplanearbetet ”om kommunen under planarbetets gång bedömer att platsen ej är lämplig för ändamålet”. I det sammanhanget står inget om att kommunen i så fall skulle vara skyldig att ersätta exploatörerna med någon form av skadestånd.

ANNONS

– Fast även om inget är avtalat finns det ju alltid en möjlighet för en part att gå till domstol och stämma motparten om den är missnöjd. I dagsläget tror vi inte att det ska behöva bli någon rättslig tvist – men helt säker, kan man aldrig vara, säger Magnus Sjöberg.

Hotellmiljoner kan vara bortkastade
Magnus Sjöberg är mark- och exploateringschef på Halmstads kommun. Han tror inte att det arbete som läggs ner på att utreda hotellplanerna kan användas till eventuellt andra projekt i stället. Bild: ANNIKA KARLBOM

Så i dagsläget är det 7,5 miljoner kronor, som satsas på detaljplanen, som ligger i potten. Är de pengarna helt bortkastade ifall hotellet inte blir av, eller kan man ha nytta av det arbetet för något annat projekt?

– Det är nästan omöjligt att sia om. Men oavsett vad platsen i så fall skulle användas till i stället är ju den här detaljplanen utformad för just det här hotellprojektet – och alla utredningar utgår från det – så troligtvis skulle det vara svårt att återanvända de nedlagda kostnaderna i ett nytt projekt med annat innehåll, säger Magnus Sjöberg.

För övrigt har Folkinitiativet backat från den kritik som tidigare riktats mot kommunen för att ha kört med ”fulspel” när inte alla namnunderskrifterna för en folkomröstning godkändes. Kommunen framförde bland annat att en del av dem var undertecknade mer än ett halvår innan de lämnades in till kommunen.

Ber om ursäkt

Kurt Johansson, administratören av Facebook-sidan ”Önskar inget hotell i Picassoparken”, har skrivit att han kollat upp att kommunen har lagen på sin sida och ber om ursäkt för att de ”ifrågasatt deras heder i detta fallet.”

ANNONS

Tilläggas kan dock att han längre ner i kommentarsfältet till det inlägget skrivit om att ”vi verkar gå mer och mer mot diktatur”.

Hotellmotståndare skriver om ”diktatur”
Kurt Johansson, som startade FB-gruppen ”Önskar inget hotell i Picassoparken”, ber kommunen om ursäkt – men nämner samtidigt ordet ”diktatur”. Bild: Jari Välitalo

LÄS MER:Kommundirektör reagerar över nazistliknelser från hotellmotståndare

LÄS MER:Toppolitiker manar hotellmotståndare att ta avstånd

LÄS MER:Spricka i ledningen för hotellmotståndet

ANNONS