Lastbilschaufför lät bli att surra lasten – döms till fängelse

När lastbilschauffören kom körande på motorvägen slog det gnistor från hans ena hjul. När polisen stannade honom upptäckte de att hans last var en potentiell dödsfälla. De drygt 2,7 ton tunga pappersrullarna var inte fastspända, utan skulle kunna ramla ut eller orsaka att lastbilen välte.

ANNONS
|

I slutet av oktober i år var lastbilschauffören på väg från Göteborg till Ystad. Lasten bestod av nio pappersrullar som totalt vägde 25 ton. Lastbilen upptäcktes av polisen då den passerade Halmstad. Den hade då ett punkterat däck och chauffören hade bara fortsatt köra trots punkteringen, vilket gjorde att det slog gnistregn om lastbilen.

Polisen slog på blåljus och lyckades till slut få stopp på lastbilen. När man kontrollerade lasten upptäckte man att pappersrullarna inte var förankrade och att några av dem lutade kraftigt. Dessutom hade det blivit hål i golvet på flaket, troligtvis orsakat av att han hade kört på fälgen så länge.

ANNONS

Rullarna stod på högkant på lastplanet. Sidan på släpet bestod av kapelltyg och gamla träribbor. Enligt en polis på plats hade det fått förödande konsekvenser om en eller flera rullar vält samtidigt som en mindre bil passerat i sidled och fått rullarna på sig. Dessutom fanns det en överhängande risk att lastbilen skulle välta när rullarna lutade så kraftigt. Polisen, som tidigare har varit verksam som lastbilschaufför, skriver att han ”aldrig sett något liknande”.

Chauffören hade först försökt spänna fast lasten, men misslyckats då han inte nådde tillräckligt högt. Frustrationen tog då över och han beslöt sig för att chansa och köra ändå. Det skulle han inte gjort.

Nu döms han för grov vårdslöshet i trafik på grund av den osäkra lasten, det faktum att han kört med punktering och blottlagd fälg samt flera hastighetsöverträdelser. Lastbilschauffören, som har varit frihetsberövad sedan händelsen, kommer förbli bakom lås och bom. Han döms nämligen till fyra månaders fängelse.

ANNONS