Hallandspostens reportrar Cicki Gustafsson och Johan Hammerby pratar PFAS.
Hallandspostens reportrar Cicki Gustafsson och Johan Hammerby pratar PFAS. Bild: Jari Valitalo

Lyssna på HP:s podd om PFAS

Dricksvattnet i stora delar av Halmstad är förorenat av PFAS. När vi dricker det hamnar ämnena även i våra kroppar. Där stannar de kvar – länge. Lyssna på Hallandspostens podd för att få svar på hur PFAS påverkar din hälsa och hur mycket vatten du tryggt kan dricka.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Lyssna på avsnittet här:

I flera reportage har Hallandsposten undersökt hur det ser ut med PFAS i vårt kranvatten.

Vi har pratat med experter, politiker och tjänstemän. Vi har gått igenom hundratals sidor i dokument och handlingar, lusläst analyser och även gjort egna PFAS-mätningar hos tre familjer i olika delar av Halmstad. Allt för att försöka ge dig som bor här ett tydligare svar på hur det är ställt med vårt dricksvatten – och hur länge det kan ha varit förorenat.

Påverkar hälsan

För det är när vi får i oss höga halter under lång tid som PFAS riskerar att påverka vår hälsa.

Kranvattnet är en stor källa till PFAS – och var i Halmstad du bor spelar en avgörande för hur mycket du får i dig. Den som bor i ”rätt” del av kommunen kan dricka mycket vatten utan att få i sig nämnvärda halter, medan den som bor i stadsdelar med mycket PFAS kommer över den säkra nivån efter bara några glas.

ANNONS

Femton viktiga frågor

I Hallandspostens podd besvarar vi 15 viktiga frågor om PFAS. Du får bland annat veta när alla i Halmstad ska ha fått ett vatten med betydligt lägre PFAS-halter än i dag – och vad detta innebär för din hälsa.

För en sak är säker: ”evighetskemikalierna” hör varken hemma i dricksvattnet eller i våra kroppar.

Podcasten Veckans viktigaste finns att lyssna på bland annat via Spotify, Acast, ”Poddar”-appen i Iphone eller andra platser där du brukar lyssna på poddar, samt här ovanför i den här artikeln.

MER OM PFAS:

Mer om podden

Prenumerera på Veckans viktigaste i din poddspelare:

iTunes (Podcaster-appen till iPhone)

Spotify

Google podcast

Acast

ANNONS